Fokvereniging Het Friesche Paard Zuid Nederland

Wie zijn wij

Nu

Fokvereniging het Friesche Paard Zuid-Nederland is een actieve en gezellige vereniging voor liefhebbers van het Friese Paard in het zuiden van Nederland. Onze club is sterk is in het organiseren van:

  • Twee feestelijke fokdagen, één in Zeeland eind juni en één in Brabant op de 1ste maandag van augustus
  • Een aantal dressuurdagen in het zomer- en in het winterseizoen volgens de officiële richtlijnen, onder auspiciën van de KNHS waar om winstpunten gereden wordt.
  • Een competitie tuigpaard enkelspan voor nieuwelingen-, limiet- , open klasse en damesklasse, die onder de reglementen van de Vereniging Het Friese Tuigpaard en KNHS verreden wordt.
  • Tal van informatiebijeenkomsten zoals de studieclub, clinics en beoordelingslessen om nieuwkomers en gevorderden in het Friese-paarden-gebeuren te scholen; Een studieclub in centraal Brabant waar vooral de leden die meer willen weten van bloedlijnen, hengstenkeuze, etc. met elkaar in discussie kunnen gaan.
  • Een prachtige voorjaars- en najaarsrit voor ruiters en menners in steeds een ander verrassend gebied.
  • De IBOP-proeven; De IBOP wordt gezien als een graadmeter voor de sportaanleg van een paard, waarbij veel informatie wordt verkregen over de aanleg van het paard als rijpaard, tuigpaard of menpaard. Bij een voldoende hoge score kan het paard het definitieve kroon- of modelschap behalen.
  • Een jaarlijks uitstapje waarbij het (Friese) paard centraal staat.
  • De algemene jaarvergadering van onze club, waar gemiddeld zo’n 100 leden op af komen en die we besluiten met een feestavond met muziek, eten, drinken en vooral praten over onze Friese paarden.
  • Ieder lid ontvangt in december een prachtig Jaarboek van het afgelopen verenigingsjaar
  • Met ingang van voorjaar 2022 een nieuw initiatief: het Friese Paarden Vragenloket. De fokvereniging heeft een groep onafhankelijke en enthousiaste coaches met verschillende expertise bereid gevonden die ernaar uit kijken om startende liefhebbers verder te helpen in hun Friese paarden hobby. Vragen kunnen gaan over het houden van Friese paarden, de eerste keer naar de keuring, het fokken van een veulen, paardenwelzijn, verzorging, dressuurwedstrijden rijden, buitenrijden etc. Ook kunnen de coaches ieder die dat wil wegwijs maken binnen het stamboek en binnen onze fokvereniging.
    We nodigen iedereen van harte uit om een vraag in te sturen. Het bestuur van de fokvereniging bekijkt de vraag en koppelt de vraagsteller aan een afdeling of coach binnen de fokvereniging die de vraag het beste kan beantwoorden. Stel je vraag nu hier

Wilt u lid worden van ‘onze’ club? Neem dan contact op met Jan Raaijmakers, Bergstraat 31a, 5386 KJ Geffen, 06-55824786 of mail naar: jrraaijmakers@hotmail.nl

of download hier direct de inschrijfformulieren:

Inschrijfformulier Lidmaatschap 2023

Inschrijfformulier jeugdlidmaatschap

Wilt u ook onze nieuwsbrief per mail ontvangen? Stuur dan uw e-mail adres naar onze ledenadministratie: jrraaijmakers@hotmail.nl

Wilt u ons volgen via Social Media? Like onze Facebook pagina 'Fokvereniging het Friese Paard Zuid Nederland'.


Toen

Oprichting Het Friesche Paard Zuid-Nederland In mei 1980 werd de oprichtingsvergadering gehouden van fokvereniging ‘Het Friesche Paard Zuid-Nederland’. Er moest direct hard gewerkt worden door het bestuur, want de eerste fokdag moest al binnen 3 maanden plaatsvinden. Er waren geen ‘vrije’ weekenden meer, dus werd de eerste keuring gehouden op een maandag.

En dat was dan niet alleen een primeur voor fokvereniging, deze eerste fokdag, maar ook voor het KFPS. Er was namelijk nog nooit buiten het weekend een fokdag georganiseerd. Dat kon dus ook nooit goedkomen… Het tegendeel is gebleken, want de eerste fokdag was een groot succes. In het voorafgaande weekend hadden de deelnemers tijd genoeg om uitgebreid hun paarden te wassen en klaar te maken. Op de eerste fokdag waren 67 paarden opgegeven en ook was er aandacht voor de dressuur- en aangespannen sport.

Ereloge Binnen de fokvereniging zijn enkele namen die een prominente rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan echtpaar Jan en Annelies Hendriks uit Lithoyen. Inmiddels zijn beide erelid van de vereniging. Jan was medeoprichter van de vereniging en is jarenlang secretaris geweest. Annelies hielp hem daarbij en is een sinds jaar en dag een vraagbaak voor de leden. Beiden hebben zich ook ingezet voor het KFPS, Jan in zijn rol als inspecteur, Annelies binnen de Phryso-redactie. Ook hun fokkerij speelt een belangrijke rol in het fokgebied: hun fokproduct Faemke Model (Marko 262 x Evert 216) behaalde meerdere kampioenschappen en ook haar nafok krijgt regelmatig het kampioenslint omgehangen.

De eerste stamboekhengst die gefokt werd in Brabant was Marko 262 (Tsjalling 235 x Gerke 220). Hij werd gefokt door Dirkje en Jo Soetens. Deze hengst, met zijn mooie hoofdje en volle behang, is veel gebruikt in het zuiden van het land. Marko is ook de vader van de eerder genoemde Faemke model pref. Een eervolle vermelding is er nog voor Ilkje (Kasper 229 x Lutsen 192) van Tinus Hooymans uit Kerkdriel. Zij was op de eerste fokdag aanwezig, maar ook de jubileumfokdag in 2004 heeft zij meegemaakt! Daar gaf zij als 30-jarige acte de presence voor de wagen! De nafok van Ilkje is ook bekend binnen de fokvereniging. Niet alleen heeft Hooymans de stamboekhengsten Falke 291 (Tys 274 x Kasper 229) en Winand 405 (Pike 316 x Naen 264) gefokt, meerdere eigen gefokte paarden behaalden oranje linten op de fokdag!

Tuigpaardenvereniging De aangespannen sport heeft altijd veel aandacht gehad in Zuid Nederland. Dit heeft zelfs geresulteerd in een aansluiting bij Het Friese Tuigpaard, zodat er nu sprake is van een officieel wedstrijdverband.

Afdeling Zeeland Begin jaren ’80 werden al Friese paarden gekeurd op de Zeeuwse Dag van het Paard, weliswaar in een officieuze keuring. In 1984 werd aansluiting gezocht met het stamboek en in 1986 werd voor het eerst een officiële jury aangesteld door het KFPS. Deze keuring, die lang plaatsvond in Vrouwenpolder, trok al de eerste keer 35 paarden. Aangezien in eerste instantie fokvereniging Zuid Nederland niet geïnteresseerd was in samenwerking, bleef Zeeland ‘zelfstandig’ haar keuring organiseren als Friesche Paardenkring Zeeland. Het Friese paardenbestand in Zeeland was echter niet groot genoeg om groei te realiseren, zodat nogmaals aansluiting werd gezocht bij fokvereniging Zuid-Nederland. In 1989 werd deze samenwerking gerealiseerd. Tot enkele jaren geleden heeft de Kring Zeeland nog een aparte positie, de keuring in Vrouwenpolder is namelijk een keuring met alle fokdagrubrieken. Sinds enkele jaren vindt de Zeeuwse dag van het Paard plaats in Oosterland. Met onze eigen Friese paardenman Leo Lemsom, gebruiker van het Friese paard in hart en nieren, in het bestuur van de organisatie. Leo Lemsom was vele jaren penningmeester in het bestuur van de Fokvereniging. Toen hij afscheid nam in 2008 is hij benoemd tot erelid.

Activiteiten De fokvereniging heeft altijd een drukke agenda, naast de fokdag zijn er meerdere jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden zoals de succesvolle buitenritten. Er worden natuurlijk diverse dressuur- en tuigwedstrijden georganiseerd. Daarnaast is er in de winter tijd voor de studieclub, cursussen over beoordelen van het Friese paard, longeren, voorbrengen et cetera. Gezelligheid is niet weg te denken bij deze fokvereniging: al sinds jaar en dag worden een- of meerdaagse excursies voor de leden georganiseerd. Ook is de jaarvergadering altijd supergezellig. Naast de verplichte vergaderpunten, worden de prijzen van de fokdag uitgereikt aan de winnaars. Niet weg te denken op de jaarvergadering is een gezellig buffet en een loterij met mooie prijzen. Gezelligheid te over dus bij fokvereniging ‘Het Friesche Paard Zuid-Nederland’.

Bron: jubileumboek Fokvereniging ‘Het Friesche Paard Zuid-Nederland