Fokvereniging Het Friesche Paard Zuid Nederland

Tuigers.jpg

Het Friese Tuigpaard; graag gezien, veel gevraagd

Vereniging het Friese Tuigpaard

Spannende strijd Friese tuigpaarden op winderig concours in Haps op 8 juni 2019.

Er stond de hele dag veel wind met af en toe sterke windstoten maar de paarden lieten zich niet van het veld houden.

In de open klasse werd als eerste geplaatst de hengst Zwier, een jonge Felle van Geer Hoskam uit Gameren gereden door Marcel van Bruggen. Met veel oprichting, een hoog grijpend voorbeen en goed ondertredend achterbeen werd deze gepresenteerd gevolgd door Tooske R, een jonge Alke gereden door Dort Jan Raaijmakers. Tooske maakte het de winnaar wel moeilijk maar moest over de hele wedstrijd haar meerdere erkennen in Zwier. Vervolgens werden geplaatst Jufferke van de Sprong, een jonge Tsjalke gepresenteerd door Piet van Kempen die goed partij gaf, Rinske van de B., een jonge Beart gereden er Emiel van de Weijer en Weike fan 'e Hynsteblom ook een jonge Beart gereden door Cassandra Spierings.

In de damesklasse werd ook Zwier op kop geplaatst, nu gereden voor de eerste keer door Anita van Stenis. Een hele goede en nette presentatie die Jufferke van de Sprong, nu gereden door Fleur van Kempen achter zich hield en Weike fan 'e Hynsteblom gereden door Cassandra Spierings.

Uitslag concours Haps Regionaal 8-06-2019.pdf

Uitslag concours Tilburg Regionaal 19-05-2019.pdf

0nze vereniging geeft advies aan concoursuitschrijvende organisaties en commissies voor ringsteekwedstrijden. Onze vereniging heeft op dit moment bijna 300 leden waarvan het grootste gedeelte in Friesland woont, maar ook in Brabant is een hele actieve groep rijders.

De vereniging is opgericht in 1955.

Tuigen met sjees Het beeld van het Friese tuigpaard gespannen voor een sjees blijft een geliefd plaatje om te zien. Leden van onze vereniging komen ongeveer twintig keer per jaar uit op een concours hippique door heel Nederland. In diverse rubrieken kunnen de 'zwarte parels' worden bekeken. In de competitierubriek zijn het paarden die nog helemaal geen ervaring hebben op een concoursveld in het enkelspan. Deze paarden zijn niet ouder dan zes jaar. Daarnaast bestaat nog een limietklasse. Ook hierin kunnen paarden zitten die nog geen ervaring hebben maar er kunnen ook paarden lopen die al wat jaartjes meelopen. De allerhoogste klasse binnen de Friezen-tuigsport is de ereklasse. Paarden die in de limietklasse heel goed gepresteerd hebben mogen de overstap maken naar de top. Niet alleen heren kunnen een paard aangespannen voor de sjees uitbrengen. Ook dames mogen dit doen. Voor hen is een speciale damesklasse. Een dame mag echter ook in een andere rubriek uitkomen. De allermooiste rubriek binnen de tuigsport met Friezen is toch wel de rubriek tweespan. Een sjees wordt getrokken door twee Friezen en in het bakje zit nu niet alleen de heer maar ook de dame. Verder wordt er ook nog gereden met een tandem-aanspanning (twee paarden recht voor elkaar) of met klavertje drie (twee voor de sjees en eentje los ervoor) en sinds kort kennen we ook het kampioenschap in het vierspanrijden (met authentieke, veelal landauers). In alle rubrieken met Friezen voor de sjees zijn zowel dame als heer gekleed in het Friese kostuum wat stamt uit ongeveer 1850. We noemen deze groep rijders, de nationale rijders.

De Friese tuigpaarden voor de concourswagen.

In het noorden des land kende we de Friese tuigpaarden voor de concourswagen. In 2003 breidde deze groep zich nog meer uit door ook in het zuiden des lands een actieve groep te kunnen verwelkomen. Deze rijders noemen we de regionale rijders. Ze rijden niet in Friese kostuums maar in donker pak met hoed en handschoenen.

In het Zuiden rijden we onze eigen wedstrijden op de zuidelijke concoursen.

Sinds begin jaren negentig verschijnen er op diverse concoursen, Friezen voor een vierwielig rijtuig. Voor een aantal mensen is de aanschaf van een sjees en het Friese kostuum toch iets te kostbaar. Om dan toch de tuigpaardensport te beoefenen met hun Friese paard kan er voor gekozen worden om een concourswagen te nemen. Kwalitatief hoeven deze paarden niet perse minder te zijn dan de paarden die gereden worden voor de sjees. Ook in deze categorie kennen we diverse rubrieken. De meeste nieuwe paarden komen uit in de limietklasse. In het zuiden wordt elk jaar ook een nieuwelingencompetitierubriek verreden en meestal kiezen rijders ervoor om hun nieuwe, jonge paarden in deze klasse uit te brengen. Na de competitie en limiet volgt de ereklasse. Wanneer een paard in deze klasse terecht komt heeft hij het hoogst haalbare gehaald binnen deze tak van sport. We rijden dit hele seizoen een rubriek Open Klasse (hierin lopen de limietpaarden en ereklassepaarden) en een damesklasse.

Sinds 2007 hebben we ook een speciale competitie voor Young Riders. Rijders in de leeftijdscategorie 16 t/m 26 jaar kunnen hieraan deelnemen. Uiteraard moeten ze wel in het bezit zijn van een rijvaardigheidsbewijs en moet hun paard minimaal één keer eerder op een officiële wedstrijd zijn uitgebracht. De competitie gaat over een aantal wedstrijden en afsluitend vindt er een finale plaats. Voor alle deelnemers die ook in de finale rijden ligt een leuke envelop met inhoud klaar. De Young Riders hebben een iets vrijere keus qua kledij en ze mogen op een zelf gekozen lied de baan binnenkomen. Deze muziek wordt dan gespeeld terwijl de speaker hen introduceert aan het publiek.

Bij de wedstrijden zet de jury de paarden op kwaliteitsvolgorde waarbij gelet wordt op de tuigtypische manier van bewegen;

aktie voorbeen, aktie achterbeen, front en looplust.

Op de website www.friesetuigpaard.nl treft u uitgebreide informatie aan van onze vereniging en wilt u graag nadere informatie stuur dan een mailtje naar jan.raaijmakers@friesetuigpaard.nl of bel 0655824786