Bron: Phryso.com
Foto's: Danielle Vink Fotografie
Kijk voor sfeerfoto's op Facebook (met dank aan Antoinette Schrauwen)
Uitslagen: klik hier

Bekijk ook het leuke verslag op omroep Meierij.

Het fokgebied van fokvereniging Het Friesche Paard Zuid Nederland ‘staat altijd garant voor een sfeervolle fokdag met vaak veel kwaliteit’, aldus jurylid Sabien Zwaga. ‘Dat was dit jaar niet anders. In de breedte was er veel kwaliteit. Wij zijn heel tevreden.’ Dat waren Willem en Maria Hendriks uit Reusel ook. Hun zelf gefokte driejarige Jilske H. (Tiede 501) verdiende een Ster met eerste premie, werd uitgeroepen tot beste van de driejarigen en daar bleef het niet bij. Jilske staat volgens de jury heel goed in het model en presteert constant. Reservekampioen bij de driejarigen werd de jeugdige en opwaartse gebouwde Laurine W. van de Sprong (Eise 489) van Anita van Kempen-Elberse uit Rijkevoort. In totaal werden vijftien driejarigen Ster, waarvan vier onderscheiden werden met een Ster eerste premie. Naast Jilske en Laurine kregen ook Jara fan Dulve Ster (Alwin 469 x Jasper 366) en Jolene S.A. Ster (Markus 491 x Beart 411) de hoogste waardering.

Succes voor familie Van Kempen

Voor de familie Van Kempen volgde nog meer succes. Dochter Fleur van Kempen wist namelijk met haar rastypische Fyp van ’t Lansink Ster AA (Jehannes 484) het reservekampioenschap bij de vier jaar en oudere Stermerries in de wacht te slepen. En dat betekende dat de merries van moeder en dochter later op de dag mee mochten strijden om het algemeen kampioenschap. Kampioen bij de vier jaar en oudere merries werd de grootramige, royaal ontwikkelde Yip fan nico stables Ster AA (Wolfert 467) van Gerrie van Rossum uit Overasselt, en gefokt door Frans van den Boogaert. Een merrie die mede dankzij het goede voorstellen een mooie houding in draf liet zien. Bij de vier jaar en oudere Stermerries kregen er vier een uitnodiging voor de CK. Naast Yip en Fyp waren dat Franneke Nanneke P. Ster (Hessel 480 x Onne 376) en Hannah van de Demro Stables Ster (Jehannes 484 x Jorn 430).

Schijndel 2022 Kampioen 4 jaar en oudere merries nr 106 Jip fan nico stables.jpeg

Unaniem gekozen kampioen

Vier topmerries kregen een uitnodiging voor het Algemeen Kampioenschap. Daarin dus de merries van Anita en haar dochter Fleur van Kempen. Helaas voor hen moesten deze twee merries de baan vroegtijdig verlaten en bleven Jilske H. en Yip fan nico stables over. De jury koos unaniem voor Jilske H. ‘Deze twee kapitale merries staan goed in het model en kunnen goed stappen en draven. Het gaat om kleine verschillen,’ zo lichtte Sabien Zwaga de keuze van de jury toe. Daarbij maakte de constante prestatie en het feit dat Jilske H. in draf geen ondersteuning nodig heeft het verschil. Voor fokker en eigenaar Willem Hendriks, die nu zo’n twintig jaar actief is als fokker van Friese paarden, is dit niet zijn eerste succes. In 2009 werd hij met de toen ook driejarige Trudi Model AA (Wikke 404) Algemeen Kampioen op de Centrale Keuring. Wie weet gaat Jilske H. dat kunststukje dit jaar voor haar fokker in Harich herhalen.

Jeugd toont veel kwaliteit

De toekomst voor het fokgebied van Zuid-Nederland lijkt er rooskleurig uit te zien. Verdeeld over twee dagen verschenen 33 hengstveulens en 35 merrieveulens in de keuringsbaan in Schijndel. Een mooi aantal en met veel kwaliteit volgens juryleden Jolanda Slootjes en Dik Brummel. In totaal kregen vijftien veulens een eerste premie: negen hengstveulens en zes merrieveulens. Slootjes: ‘We hebben alle veulens kunnen primeren met weinig derde premies. Hoewel de stap gemiddeld genomen wat minder was, waren het goed ontwikkelde veulens.’ Bij de hengstveulens werd Tibo van de Maaskanthoeve (Tiede 501) van H & F. van Rossum uit Maren-Kessel kampioen. Bij de merrieveulens viel die eer aan Trinske T. (Tymen 503) van Wim en Willem Toonen uit Alem ten deel. Dit goed ontwikkelde veulen maakte veel indruk met een mooi front en een sterk achterbeen. Bij afwezigheid van enters en twenters werd Trinske T. ook tot jeugdkampioen gekroond.

Schijndel 2022 beste hengstveulen nr 40 Tibo van de Maaskanthoeve.jpeg

Schijndel 2022 beste merrieveulen en jeugdkampioen nr 18 Trinske T..jpeg

Schijndel 2022 Lintendames.jpeg

Open klasse-5507.jpg

Dames klasse-5895.jpg

Margreet van veen won met haar Merle van de Waelhoeve zowel de Tuigrubriek Open klasse als de Dames Klasse Regio Zuid! Wat een top prestatie!

Meer foto's: http://friesepaardzuidnederland.nl/foto/fokdag-schijndel-2022/