De fokdag terugkijken? Klik hier!

Ereronde kampioen Oosterland 2022

Kampioen Oosterland 22

Reserve kampioen Oosterland 2022

Resultaten inzien? Klik hier!

Vijf sterren bij de driejarigen

De twee rubrieken met 12 driejarigen leverde vijf Sterren op, waaronder de twee eerste premie merries. In de eerste rubriek met driejarigen kwam Jikke v.d. Shamrock Ster (Tiede 501) op kop. Ze verdiende haar Ster met een tweede premie dankzij haar beste draf met veel souplesse en een sterk achterbeengebruik. In de tweede koninginnenklasse konden juryleden Piet Bergsma, Annemieke Elsinga en Jolanda Slootjes twee merries belonen met een Ster met een eerste premie. Daarbij zetten ze Janneke van Schafer, gefokt door Janneke Schäfer, met haar fraaie front, edele hoofd, een 9 voor haar draf met sterk ondertredend achterbeen, op kop. In stap viel er echter nog wel te winnen voor de merrie die in haar ABFP in april 73,5 punten en een A-predicaat haalde. De langgelijnde Kaila fan de Groenesteegh kreeg ook het oranje lint met juist een opvallend goede stap, sterk achterbeen en veel zweefmoment in draf. Ze ontbeerde echter de chique eerste opdruk en het front dat Janneke wel bezat. In de grote finale voor het kampioenschap wist Kaila constant te presteren en liep ze met haar stap er meer uit, waardoor de juryleden Piet Bergsma, Popke van der Meulen en Jolanda Slootjes een conclusie trokken: Kaila werd kampioen bij de driejarigen én algeheel fokdagkampioen.

Twee vierjarigen Voorlopig Ster

Twee vierjarige merries werden Voorlopig Ster. Djuke v/d höstermoat (Bartele 472 x Jasper 366) heeft een verticale hals en een goede hals, is wat strak op de lendenen, stapt ruim en voldoende krachtig en mag in draf meer souplesse en lichaamsgebruik laten zien. Met Voorlopg Ster kan ze na een voldoende test alsnog Ster worden.
De vierjarige Gea fan ‘e Rolbrege (Alwin 469 x Bente 412) kwam in bouw in aanmerking voor een Ster met haar edele hoofd, lange hals en lang kruis. ‘Haar stap is ruim, maar mag actiever en haar draf is wat op de voorhand’, lichtte Piet Bergsma toe terwijl hij Gea Voorlopig Ster verklaarde.

Jeugdkampioen Tjanne Flantje P

Bij enters en twenters werden er geen oranje linten uitgedeeld waardoor het jeugdkampioenschap een sportieve strijd werd tussen de eerste premie merrieveulens. Daarvan waren er drie: Tooske R (Matthys 504 x Alke 468), Vayah PD vd Swarte Proenker (Yme 507) en Tjanne Flantje P (Tiede 501 x Hessel 480). Het optreden van Tjanne Flantje P, gefokt en in eigendom van Jan Peeters uit Hoogeloon was overtuigend: met veel front en veer zweefde ze als een waar kampioen door de baan waardoor haar wat weke rug even in de achtergrond verdween. Reserve jeugdkampioen werd Vayah van Peter en Denise de Meulmeester.

Twan kampioen hengstveulens

Bij de hengstveulens werden er door juryleden Popke van der Meulen, Willem Sonnema en Anouk Holleman, vier voorzien van een oranje lint: Toy Boy van Zomerstaete (Boet 516), Ties (Tymen 503), Twan van Raepshille (Teun 505) en Vulcano R (Auwert 514). De laatste twee waren lid van de fokvereniging en mochten terug komen in het kampioenschap. Twan van Raepshille, gefokt en in eigendom van de familie Schrauwen benaderde het ideaalbeeld, inclusief een soepel ogende stap en draf. Bijzonder was dat Twan, een zoon van de zesjarige Beau fân Stal Bellefleur Ster A (Jehannes 484) – halfzus van Matthys 504 – , door de ring werd begeleid door zijn fokker: Stan Derksen. Vulcano werd, dichtbij zijn pleegmoeder, reservekampioen bij de hengstveulens.

Geen doorverwijzingen bij de oudere merries

De rubriek met vier tot zesjarige Stermerries werd aangevoerd door Bonita van Zomerstaete Ster AA (Hessel 480 x Onne 376) die met ruimte in stap en draf, en ruim zweefmoment door de baan bewoog. De juryleden wezen echter geen van de zes merries uit deze rubriek aan voor de Centrale Keuring.

Tekst: Phryso.com

Foto's: Danielle Vink. Een uitgebreide fotoreportage volgt. Foto's bestellen? Dan naar https://www.d-vinkfotografie.nl