Fokvereniging Het Friesche Paard Zuid Nederland

Keuringen.jpg

Keuringen in Zuid-Nederland

Op deze pagina vindt u alle benodigde informatie over de keuringen die wij organiseren in Zuid-Nederland. We organiseren twee feestelijke fokdagen, één in Nisse eind juni en één in Schijndel eind juli/ begin augustus. Ten slotte wordt er nog een nakeuring georganiseerd in Boxtel
U kunt uw paarden inschrijven via de website van het KPFS: www.kfps.nl. Log in op 'mijn KFPS' .

We kunnen onze fokdag niet organiseren zonder onze ruim 50 trouwe sponsors! Check onze sponsors hier

De data van de keuringen van 2023 zijn:

Zaterdag 23 september: Stamboekkeuring Boxtel

Op 23 september organiseren we onze jaarlijkse stamboekkeuring op het fijne terrein van Manege de Langspier te Boxtel. We starten om 9.00 uur.

Download hier de catalogus:

Catalogus Boxtel 2023 deel 1

Catalogus Boxtel 2023 deel 2

Het adres is:
Molenwijkseweg 5
Boxtel

We hopen veel leden te mogen begroeten zaterdag. Mocht het niet lukken om te komen, dan kunt u gebruik maken van de livestream via Phryso.com

Danielle Vink fotografie is de gehele dag aanwezig voor het maken van prachtige foto's tijdens de keuring. Neem voorafgaand aan de keuring alvast contact op met Danielle indien u zeker wilt weten dat uw paard gefotografeerd wordt!

Verslag keuringen 2023

Uitblinker in draf Minthe (Tiede 501) kampioen in Schijndel

WhatsApp-Image-2023-07-31-at-17.47.59-1536x1024.jpeg

Prachtige paarden, enthousiaste deelnemers, publiek en vrijwilligers tijdens Fokdag in Schijndel

De driejarige Minthe van de Oudekleefsebaan Ster (Tiede 501 x Uldrik 457) is op maandag 31 juli algeheel kampioen geworden op de fokdag van Fokvereniging Het Friese Paard Zuid Nederland in Schijndel. Naast zich op het erepodium stond de reservekampioen bij de driejarigen: Milou H Ster (Jouwe 485 x Lolke 371).

Bron: Phryso.com

Vier driejarigen Ster met een eerste premie

De regen die over de kampioenskeuring neerdaalde deerde ‘het meest complete paard van de dag’, aldus juryvoorzitter Piet Bergsma niet. De rassige én sterk gebouwde Minthe, gefokt door Gerrie van Rossum en in eigendom van de familie van der Waal, bleef tot en met de ereronde swingen. Ze ging zitten, mooi opwaarts draven en met een heel sterk gebruik van haar achterbeen de baan rond.
Minthe was één van de vier driejarigen die met een Ster eerste premie werden beloond in Schijndel.

Die eer kreeg ook de reserve algeheel kampioen, Milou. Ze mocht iets meer jeugduitstraling hebben, maar de merrie gefokt en in eigendom van Wil Hendriks overtuigde met een sterke ruime stap en een heel goed gebruik van haar achterbeen.

De kwaliteit op de fokdag werd door Piet Bergsma geroemd. ‘We hebben alle driejarigen opgenomen in het stamboek, dat is een heel mooi resultaat voor de fokvereniging.’ Nog twee driejarigen kregen een Ster met een eerste premie: Nienke Ster (Gerben 479 x Pier 448), gefokt door J. Loopers en in eigendom van Nicky Slegers, die in de rubriek achter Minthe eindigde, en Marrichje ST.M. Ster (Menne 496 x Loadewyk 431), gefokt door Stal Middag en in eigendom van Zomerstaete.

Belgisch podium bij oudere merries

Bij de vier jaar en oudere merries was het de vierjarige Jikke v.d. Shamrock Ster (Tiede 501 x Bartele 472) die het kampioenslint kreeg omgehangen. Ze wist de jury te imponeren met een ‘enorm goede stap.’ Jikke is gefokt door André Karnebeek en in eigendom van Roel Delbroek uit Oudsbergen. Ook de reservekampioen in deze klasse kwam van een Belgische eigenaar. Ciara S.R. Kroon Sport (Alwin 469 x Doaitsen 420) is gefokt door Sjoerd Ruiter en in eigendom van Anja en Angie Vanderper. Ciara – outdoor menkampioen in 2021 – mag zich gaan opmaken voor de Centrale Keuring. Dat geldt ook voor Brecht fan Galinga State Kroon Sport AA (Pier 448 x Tsjalle 454), gefokt door de familie Oosterhaven en in eigendom van Nicky Slegers.

Ysbrand en Ysbrand kampioen

Kampioen bij de hengstveulens werd de op 11 februari geboren royaal gelijnde, hoogbenige en soepel dravende Ysbrand R (Faust 523 x Alke 468) van de familie Raaijmakers. Het reserve kampioenschap was voor nog een Ysbrand, namelijk Ysbrand van Es (Tymen 503 x Doaitsen 420) van de familie van Es die overtuigde met een vlotte stap en een actieve draf.
De kampioen bij de merrieveulens werd Wyfke O (Meinte 490 x Jehannes 484) van W. den Otter. Wyfke ging vrolijk door de baan, met een vlotte stap en een draf met lossigheid waarbij ze liet zien goed te kunnen schakelen. Het reservekampioen was voor de luxe Xena fan de Meikade (Tiede 501 x Tjebbe 500) van Willem Lokhorst die lichtvoetig en met ruimte in draf door de baan ging.

Jeugdkampioenschap voor familie den Otter

Voor het jeugdkampioenschap kwamen vijf veulens en jonge paarden in de baan. ‘Vijf paarden met een belofte voor de toekomst’, aldus juryvoorziter Piet Bergsma. Met Corrie Terpstra en Manuel Gasseling kozen ze als kampioen voor de twenter met de makkelijke stap en de lichtvoetige draf: Rynske (Matthys 504 x Doaitsen 420) van W. den Otter, Bruchem die ook de kampioen van de merrieveulens leverde die reserve jeugdkampioen werd. Rynske en Wyfke zijn familie van elkaar: de grootmoeder van Wyfke is een halfzus van Rynske.

Foto's: Danielle Vink.

Alle uitslagen vind je hier.

Een uitgebreide fotoreportage van Danielle Vink volgt later op deze website.

Super fokdag in Nisse: prachtige locatie en goede kwaliteit paarden

Driejarige Mirhte T. (Maurits 437) met ‘elke pas raak’ naar fokdagkampioenschap Nisse

Lees hier alle informatie over de fokdag in Nisse op zaterdag 24 juni 2023. Op de fokdag van Het Friesch Paard Zuid-Nederland op zaterdag 24 juni in Nisse is de driejarige Mirhte T. Ster (Maurits 437 x Beart 411) fokdagkampioen geworden. De merrie met ‘gigantisch veel ruimte in draf’, gefokt en in eigendom van W.A. Toonen uit Alem, werd vergezeld door de vierjarige Jitse Ster (Beart 411 x Norbert 444) van dhr & mevr van Oss-Turlingss uit Berghem, die tot algemeen reservekampioen werd gekroond.

bron: KFPS

Veel kwaliteit

Jurylid Jan Hellinx begon de kampioenskeuring met een compliment voor het fokgebied; ‘we kijken terug op een geslaagde fokdag. Het weer is mooi, en dat maakt de mensen vaak een beetje blij, en de jury is blij met de kwaliteit van de paarden vandaag. In de breedte gezien loopt hier veel kwaliteit rond, wat ook vertrouwen geeft voor de toekomst.’

Ynte kampioen bij de hengstveulens

Het kampioenschap bij de hengstveulens was snel bekeken, aangezien Ynte van d’n Meulenpad (Alger 522 x Alke 468) als enige een oranje lintje in ontvangst mocht nemen. De Alger 522 nakomeling, van J.M. Janssen uit Vogelwaarde, kreeg van de jury complimenten voor zijn beweging waarin hij veel souplesse, kracht en lossigheid liet zien.

Xanne kampioen bij de merrieveulens

Bij de merrieveulens kon vier maal een eerste premie worden uitgedeeld, waarbij Zandra R (Foeke 520 x Alke 468) van de familie Raaijmakers en Xanne Flantje P. (Markus 491 x Hessel 480) van J.Peeters uit Hogeloon werden uitgenodigd in de kampioensring. Het was uiteindelijk Xanne die het kampioenslint kreeg omgehangen vanwege ‘haar rastype en goede functionele beweging’, aldus Jan Hellinx.

Twee eerste premie Stermerries bij driejarigen

Naast de uiteindelijke fokdagkampioen Mirhte, werd nog een driejarige merrie Ster met een eerste premie verklaard bij haar opname. Dit was de jeugdige Madonna van de Meikade Ster (Tjebbe 500 x Jehannes 484) van Willem Lokhorst uit Ederveen, die actief stappend en met een krachtig achterbeen met veel zweefmoment door de baan dravend, haar oranje lintje verdiende.

Jitse en Jenneke een eerste premie

Bij de vier jaar en oudere merries wist algemeen reservekampioen Jitse Ster als enige naar een oranje lintje te promoveren, dit dankzij haar rastype, gemak in de stap en kracht in de draf. Bij de Kroonmerries kreeg de Jenneke fan Dulve Kroon AA (Tiede 501 x Tsjalke 397) een eerste premie en mocht zich presenteren tijdens de kampioenskeuring voor oudere merries. De moderne merrie, algemeen reservekampioen van de fokdag van het Friese Paard Wolvega e.o. uit 2022 van W.P.H. van Tilborg uit Wijk en Aalburg, heeft daarmee ook een uitnodiging gekregen voor de Centrale Keuring in september.

Klik hier voor de uitslagen van vandaag.

Geniet mee met de fotoreportage, mogelijk gemaakt door Danielle Vink (www.d-vinkfotografie.nl)

WhatsApp Image 2023-06-24 at 14.04.50.jpeg

De kampioenen van de dag: Mirhte T. Ster (Maurits 437 x Beart 411) en reserve algeheel kampioen Jitse Ster (Beart 411 x Norbert 444)

WhatsApp Image 2023-06-24 at 14.04.50 (1).jpeg

WhatsApp Image 2023-06-24 at 14.44.17.jpeg

Ereronde van de kampioen

WhatsApp Image 2023-06-24 at 14.33.33.jpeg

Beste Hengstveulen Ynte van d’n Meulenpad (Alger 522 x Alke 468) van trotse fokkers fam Janssen

WhatsApp Image 2023-06-24 at 14.34.04.jpeg

Beste merrieveulen Xanne Flantje P. (Markus 491 x Hessel 480) van J.Peeters uit Hogeloon wordt gefeliciteerd door haar moeder

WhatsApp Image 2023-06-24 at 14.34.05.jpeg

Xanne Flantje P. (Markus 491 x Hessel 480) in actie

WhatsApp Image 2023-06-24 at 14.34.53.jpeg

De uitslag van de ' Koninginnenrubriek': twee prachtige drie jarige merries.
Mirhte T. Ster (Maurits 437 x Beart 411) en Madonna van de Meikade Ster (Tjebbe 500 x Jehannes 484)

WhatsApp Image 2023-06-24 at 14.35.27.jpeg

Algemeen reservere kampioen werd de vierjarige Jitse Ster (Beart 411 x Norbert 444) van dhr & mevr van Oss-Turlingss uit Berghem

Verslag keuringen 2022

1 oktober 2022: Stamboekkeuring Boxtel: vier Sterren, eerste premie voor Jildouke (Uldrik 457)
Tekst: Phryso.com

De stamboekkeuring bij Manege de Langspier in Boxtel op zaterdag 1 oktober leverde voor vier paarden een Ster met een tweede premie op. Een merrie kreeg een uitnodiging voor 15 oktober voor een eventuele graadverhoging: Kroonmerrie Jildouke fan ‘e Homar Kroon Sport AA (Uldrik 457 x Nykle 309) van de familie Poppeliers uit Galder.

0E8C8C19-F10E-49F2-94CA-01BB5221FAF9.jpeg

Foto: Danielle Vink (foto's van vandaag zijn binnenkort te vinden op https://www.d-vinkfotografie.nl)
Kroonmerrie Jildouke met voorbrenger Erwin Spliethof en Linda Boon, eigenaresse Debbie Poppeliers van Ekert, juryleden Corrie Terpstra en Piet Bergsma en Sjouk Hoitsma, vice voorzitter van Fokvereniging Het Friese Paard Zuid Nederland

Een uitnodiging voor 15 oktober voor Jildouke

De elfjarige grootramige en moderne Jildouke heeft dit jaar een veulen gezoogd en vertoonde voor haar leeftijd veel duurzaamheid, gaf jurylid Corrie Terpstra, die samen met Piet Bergsma keurde, aan. ‘Ze heeft veel front een royale schouder, is nog voldoende in de bovenlijn en heeft hard en droog beenwerk.’ Met haar taktmatige stap en opwaartse draf met krachtig achterbeengebruik kreeg ze een uitnodiging voor de keuring op 15 oktober in Exloo om kans te maken op Model.

Twee driejarigen Ster

Bij de driejarige veulenboekmerries werden er twee met een Ster tweede premie opgenomen: Jazz van de Hondshoeve Ster (Epke 474 x Felle 422) en Linske van de Terp Ster (Menne 496 x Tsjalle 454).

Wialda maakt moeder Tjalda Kroonjuweel

Promotie naar Ster met een tweede premie maakten ook een tweetal stamboekmerries: vierjarige Ieke V Ster (Omer 493 x Norbert 444) en de zevenjarige Wialda van de Demro Stables Ster AA (Wimer 461 x Fabe 348). Wialda maakte met haar Sterverklaring haar al predicaatrijke moeder (en grootmoeder van Teun 505) Tjalda fan Lutke Peinjum Model Sport Preferent Prestatie (Fabe 348) ook nog eens Kroonjuweel.

Eerste premie hengstveulen

Een veulen ging met een oranje lintje naar huis: hengstveulen Tygo v d Roest (Matthys 504 x Tsjalle 454) van Albert de Bie uit St. Oedenrode.

31 juli en 1 augustus: Prachtige fokdag in Schijndel met driejarige Jilske H. (Tiede 501) als kampioen

Top locatie, fijne sfeer, mooi weer en super kwaliteit paarden

We kijken terug op een prachtige fokdag op locatie de Molenheide te Schijndel. Dank aan alle vrijwilligers, medewerkers, deelnemers, jury, sponsors en natuurlijk alle bezoekers die deze dagen weer tot een feest hebben gemaakt! Phryso.com schreef een mooie terugblik van de fokdag.
In het middagprogramma genoten we van mooie kampioenschappen en een prachtig programma met Friese parels. De middag werd gestart met een menclinic door Ito Werkman. De Tuigrubriek open klasse en de Tuigrubriek damesklasse werden beide gewonnen door Margreet van Veen met haar topper Merle van de Waelhoeve.
We genoten van de shows van dekhengsten Faust 523, Gosse 526 en Auwert 514.


Bron: Phryso.com
Foto's: Danielle Vink Fotografie
Kijk voor sfeerfoto's op Facebook (met dank aan Antoinette Schrauwen)
Uitslagen: klik hier

Bekijk ook het leuke verslag op omroep Meierij.

Het fokgebied van fokvereniging Het Friesche Paard Zuid Nederland ‘staat altijd garant voor een sfeervolle fokdag met vaak veel kwaliteit’, aldus jurylid Sabien Zwaga. ‘Dat was dit jaar niet anders. In de breedte was er veel kwaliteit. Wij zijn heel tevreden.’ Dat waren Willem en Maria Hendriks uit Reusel ook. Hun zelf gefokte driejarige Jilske H. (Tiede 501) verdiende een Ster met eerste premie, werd uitgeroepen tot beste van de driejarigen en daar bleef het niet bij. Jilske staat volgens de jury heel goed in het model en presteert constant. Reservekampioen bij de driejarigen werd de jeugdige en opwaartse gebouwde Laurine W. van de Sprong (Eise 489) van Anita van Kempen-Elberse uit Rijkevoort. In totaal werden vijftien driejarigen Ster, waarvan vier onderscheiden werden met een Ster eerste premie. Naast Jilske en Laurine kregen ook Jara fan Dulve Ster (Alwin 469 x Jasper 366) en Jolene S.A. Ster (Markus 491 x Beart 411) de hoogste waardering.

Unaniem gekozen kampioen

Vier topmerries kregen een uitnodiging voor het Algemeen Kampioenschap. Daarin dus de merries van Anita en haar dochter Fleur van Kempen. Helaas voor hen moesten deze twee merries de baan vroegtijdig verlaten en bleven Jilske H. en Yip fan nico stables over. De jury koos unaniem voor Jilske H. ‘Deze twee kapitale merries staan goed in het model en kunnen goed stappen en draven. Het gaat om kleine verschillen,’ zo lichtte Sabien Zwaga de keuze van de jury toe. Daarbij maakte de constante prestatie en het feit dat Jilske H. in draf geen ondersteuning nodig heeft het verschil. Voor fokker en eigenaar Willem Hendriks, die nu zo’n twintig jaar actief is als fokker van Friese paarden, is dit niet zijn eerste succes. In 2009 werd hij met de toen ook driejarige Trudi Model AA (Wikke 404) Algemeen Kampioen op de Centrale Keuring. Wie weet gaat Jilske H. dat kunststukje dit jaar voor haar fokker in Harich herhalen.

Unaniem gekozen Kampioen

Vier topmerries kregen een uitnodiging voor het Algemeen Kampioenschap. Daarin dus de merries van Anita en haar dochter Fleur van Kempen. Helaas voor hen moesten deze twee merries de baan vroegtijdig verlaten en bleven Jilske H. en Yip fan nico stables over. De jury koos unaniem voor Jilske H. ‘Deze twee kapitale merries staan goed in het model en kunnen goed stappen en draven. Het gaat om kleine verschillen,’ zo lichtte Sabien Zwaga de keuze van de jury toe. Daarbij maakte de constante prestatie en het feit dat Jilske H. in draf geen ondersteuning nodig heeft het verschil. Voor fokker en eigenaar Willem Hendriks, die nu zo’n twintig jaar actief is als fokker van Friese paarden, is dit niet zijn eerste succes. In 2009 werd hij met de toen ook driejarige Trudi Model AA (Wikke 404) Algemeen Kampioen op de Centrale Keuring. Wie weet gaat Jilske H. dat kunststukje dit jaar voor haar fokker in Harich herhalen.

Jeugd toont veel kwaliteit

De toekomst voor het fokgebied van Zuid-Nederland lijkt er rooskleurig uit te zien. Verdeeld over twee dagen verschenen 33 hengstveulens en 35 merrieveulens in de keuringsbaan in Schijndel. Een mooi aantal en met veel kwaliteit volgens juryleden Jolanda Slootjes en Dik Brummel. In totaal kregen vijftien veulens een eerste premie: negen hengstveulens en zes merrieveulens. Slootjes: ‘We hebben alle veulens kunnen primeren met weinig derde premies. Hoewel de stap gemiddeld genomen wat minder was, waren het goed ontwikkelde veulens.’ Bij de hengstveulens werd Tibo van de Maaskanthoeve (Tiede 501) van H & F. van Rossum uit Maren-Kessel kampioen. Bij de merrieveulens viel die eer aan Trinske T. (Tymen 503) van Wim en Willem Toonen uit Alem ten deel. Dit goed ontwikkelde veulen maakte veel indruk met een mooi front en een sterk achterbeen. Bij afwezigheid van enters en twenters werd Trinske T. ook tot jeugdkampioen gekroond.

Margreet van veen won met haar Merle van de Waelhoeve zowel de Tuigrubriek Open klasse als de Dames Klasse Regio Zuid! Wat een top prestatie!

Ga hier naar alle foto's: http://friesepaardzuidnederland.nl/foto/fokdag-schijndel-2022/


Zaterdag 25 juni 2022: Fokdag Zeeland

Driejarige Kaila Ster (Tiede 501) stapt sterk naar fokdagkampioenschap Oosterland

Kijk de fokdag nu terug op Phryso.com

Op de fokdag van Het Friesch Paard Zuid-Nederland op zaterdag 25 juni in Oosterland is de driejarige Kaila fan de Groenesteegh Ster (Tiede 501 x Uldrik 457) fokdagkampioen geworden. De sterk bewegende merrie van John van de Meulengraaf en Natascha van de Corput kreeg als reservekampioen aan haar zijde de tweede merrie die een Ster met een eerste premie verdiende, de driejarige Janneke van Schafer (Tymen 503 x Pier 448) van Willem Lokhorst en Alice Bloemendal.

De fokdag terugkijken? Klik hier!

Resultaten inzien? Klik hier!

Vijf sterren bij de driejarigen

De twee rubrieken met 12 driejarigen leverde vijf Sterren op, waaronder de twee eerste premie merries. In de eerste rubriek met driejarigen kwam Jikke v.d. Shamrock Ster (Tiede 501) op kop. Ze verdiende haar Ster met een tweede premie dankzij haar beste draf met veel souplesse en een sterk achterbeengebruik. In de tweede koninginnenklasse konden juryleden Piet Bergsma, Annemieke Elsinga en Jolanda Slootjes twee merries belonen met een Ster met een eerste premie. Daarbij zetten ze Janneke van Schafer, gefokt door Janneke Schäfer, met haar fraaie front, edele hoofd, een 9 voor haar draf met sterk ondertredend achterbeen, op kop. In stap viel er echter nog wel te winnen voor de merrie die in haar ABFP in april 73,5 punten en een A-predicaat haalde. De langgelijnde Kaila fan de Groenesteegh kreeg ook het oranje lint met juist een opvallend goede stap, sterk achterbeen en veel zweefmoment in draf. Ze ontbeerde echter de chique eerste opdruk en het front dat Janneke wel bezat. In de grote finale voor het kampioenschap wist Kaila constant te presteren en liep ze met haar stap er meer uit, waardoor de juryleden Piet Bergsma, Popke van der Meulen en Jolanda Slootjes een conclusie trokken: Kaila werd kampioen bij de driejarigen én algeheel fokdagkampioen.

Twee vierjarigen Voorlopig Ster

Twee vierjarige merries werden Voorlopig Ster. Djuke v/d höstermoat (Bartele 472 x Jasper 366) heeft een verticale hals en een goede hals, is wat strak op de lendenen, stapt ruim en voldoende krachtig en mag in draf meer souplesse en lichaamsgebruik laten zien. Met Voorlopg Ster kan ze na een voldoende test alsnog Ster worden.
De vierjarige Gea fan ‘e Rolbrege (Alwin 469 x Bente 412) kwam in bouw in aanmerking voor een Ster met haar edele hoofd, lange hals en lang kruis. ‘Haar stap is ruim, maar mag actiever en haar draf is wat op de voorhand’, lichtte Piet Bergsma toe terwijl hij Gea Voorlopig Ster verklaarde.

Jeugdkampioen Tjanne Flantje P

Bij enters en twenters werden er geen oranje linten uitgedeeld waardoor het jeugdkampioenschap een sportieve strijd werd tussen de eerste premie merrieveulens. Daarvan waren er drie: Tooske R (Matthys 504 x Alke 468), Vayah PD vd Swarte Proenker (Yme 507) en Tjanne Flantje P (Tiede 501 x Hessel 480). Het optreden van Tjanne Flantje P, gefokt en in eigendom van Jan Peeters uit Hoogeloon was overtuigend: met veel front en veer zweefde ze als een waar kampioen door de baan waardoor haar wat weke rug even in de achtergrond verdween. Reserve jeugdkampioen werd Vayah van Peter en Denise de Meulmeester.

Twan kampioen hengstveulens

Bij de hengstveulens werden er door juryleden Popke van der Meulen, Willem Sonnema en Anouk Holleman, vier voorzien van een oranje lint: Toy Boy van Zomerstaete (Boet 516), Ties (Tymen 503), Twan van Raepshille (Teun 505) en Vulcano R (Auwert 514). De laatste twee waren lid van de fokvereniging en mochten terug komen in het kampioenschap. Twan van Raepshille, gefokt en in eigendom van de familie Schrauwen benaderde het ideaalbeeld, inclusief een soepel ogende stap en draf. Bijzonder was dat Twan, een zoon van de zesjarige Beau fân Stal Bellefleur Ster A (Jehannes 484) – halfzus van Matthys 504 – , door de ring werd begeleid door zijn fokker: Stan Derksen. Vulcano werd, dichtbij zijn pleegmoeder, reservekampioen bij de hengstveulens.

Geen doorverwijzingen bij de oudere merries

De rubriek met vier tot zesjarige Stermerries werd aangevoerd door Bonita van Zomerstaete Ster AA (Hessel 480 x Onne 376) die met ruimte in stap en draf, en ruim zweefmoment door de baan bewoog. De juryleden wezen echter geen van de zes merries uit deze rubriek aan voor de Centrale Keuring.

Tekst: Phryso.com

Foto's: Danielle Vink. Een uitgebreide fotoreportage volgt. Foto's bestellen? Dan naar https://www.d-vinkfotografie.nl

Verslag 2021:
Nagenieten van twee prachtige fokdagen in Schijndel

Super locatie, prachtige paarden en overwegend mooi weer

Vita S.A. Sport Kroon AAA (Norbert 444) werd algeheel kampioen Fokdag Het Friese Paard Zuid-Nederland. Wat een prachtige, trotse kampioen van familie Vanderper.
Wat kijken we tevreden en dankbaar terug op twee hele mooie keuringsdagen met prachtige Friese paarden, de mooiste kampioenen, gezelligheid, en prachtig weer. Deelnemers, toeschouwers (die gelukkig na het inleveren van de gezondheidsverklaring weer aanwezig konden zijn), juryleden, vrijwilligers, medewerkers, voorbrengers, ruiters van Phaidra, hengsteneigenaren, terreineigenaren en iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze mooie fokdag op de nieuwe locatie in Schijndel: BEDANKT!

Nog even terugkijken naar de beelden van de fokdag op 2 augustus? Ga hier naar de beelden op youtube: https://youtu.be/hR2rlUVKiHI

Benieuwd of jouw paard ook zo mooi op de foto staat? Klik hier voor het bekijken en bestellen van de foto's van Danielle Vink.

Klik hier voor alle uitslagen in PDF, met dank aan Jo Janssen.

Op Phryso.com is uitgebreid verslaglegging gedaan van onze fokdag, graag verwijzen wij u door voor:

Verslag van de kampioenskeuring met algeheel kampioen Vita S.A. Sport Kroon AAA (Norbert 444 x Beart 411) van familie Vanderper en reserve algeheel kampioen Sinne van Stal Lagevoort Kroon AA (Beart 411 x Andries 415), gefokt door Jan en Maria van Driel en in eigendom van Mart van den Akker.

Verslag van het kampioenschap van de 3-jarigen, waarbij Gwantje Antje p Ster (Rommert 498) van familie Peeters er terecht met de prijs vandoor ging.

Verslag van het jeugdkampioenschap, waarbij Rinske K (Tymen 503) van de familie Kuijpers, kampioen bij de merrieveulens, er met het jeugdkampioenschap vandoor ging. De sterk ontwikkelde twenter Lys Birkemose (Omer 493 x Jasper 366), gefokt door de Deense Lisbet Schachtschabel en in eigendom van Zomerstaete werd reserve Jeugdkampioen.

Verslag van het kampioenschap voor de merrieveulens en hengstveulens, waarbij Payke antje P. (Tiede 501) van familie Peeters de prijs voor beste hengstveulen in ontvangst nam en Rinske K (Tymen 503) van familie Kuijpers bekroond werd tot beste merrieveulen

Verslag van de keuring van kroonmerries, waarbij alle vier de merries een uitnodiging kregen voor de centrale keuring.


Fokdag Zeeuwse dag van het paard te Nisse: Kampioen 2021 Ysah PD vd Swarte Proenker

De 1ste fokdag sinds tijden, nog wel met wat beperkingen maar toch! We mogen blij zijn met de groep paarden hier aanwezig, er is bij de hengstveulens een 1ste premie uitgedeeld aan nr. 7 Patser van de Waelhoeve, bij de merrieveulens mag nr.15 Quinti PD vd Swarte Proenker een 1ste premie lintje mee naar huis nemen.

Bij de 3 jarige heeft nr. 23 Inez B een 2e premie verdiend. Bij de 4- tot 6 jarige stermerries kreeg Ysah PD vd Swarte Proenker een 1e premie en uitnodiging voor de centrale keuring.

Dit maakte Ysah PD vd Swarte Proenker ook algeheel kampioen van de fokdag. Reserve kampioen werd Quinti PD vd Swarte Proenker beide in eigendom van Peter en Denise de Meulmeester. Gefeliciteerd!

Klik hier voor de resultaten, met dank aan Jo Janssen.

Tijdens de fokdag werd er gefotografeerd door:
Daniëlle Vink Fotografie
www.d-vinkfotografie.nl
danielle.fotografie@outlook.com

Klik hier voor de opname van de gehele fokdag.

Kampioen en reserve kampioen Nisse 2021.jpeg

Algeheel kampioen Ysah PD vd Swarte Proenker

Kampioen 2021 Ysah PD vd Swarte Proenker (cat.nr.28).jpeg

Een kleinschalige, maar gezellige fokdag


Op 1 en 2 augustus vindt de fokdag op de nieuwe locatie in Schijndel plaats.
U kunt uw paarden aanmelden voor de Fokdagen in MIJN KFPS. Dit kan tot en met zondag 4 juli.
Meld uw paarden aan zodat we weten waar de Fokverenigingen vanuit kunnen gaan en waar we als organisatie met de voorbereiding rekening mee kunnen houden.
Wij hopen velen van u op deze fokdagen te mogen begroeten en er samen weer gezellige en ontspannen dagen van te maken!
De rubrieken waarvoor u paarden voor de Fokdagen op kunt geven zijn;
• Merrie- en hengstveulens
• Entermerries
• Twentermerries
• 4 jaar en oudere veulenboekmerries voor opname stamboek en eventuele sterverklaring
• 3-jarige veulenboekmerries voor opname stamboek en eventuele sterverklaring
• 4 jaar en oudere stamboekmerries voor sterverklaring
• 4 t/m 6 jarige stermerries
• 7 jaar en oudere stermerries
• Premiekeuring van kroonmerries
• Premiekeuring van 3 jaar e.o. veulenboekruinen voor opname stamboek en eventueel sterverklaring

Tijdens de keuringen wordt er gefotografeerd door Daniëlle Vink Fotografie

www.d-vinkfotografie.nl

danielle.fotografie@outlook.com

KEURINGEN 2020:

Helaas zijn vanwege de Corona maatregelen zowel de fokdag in Oosterland op 27 juni als de fokdag op onze nieuwe locatie in Schijndel op 2 en 3 augustus geannuleerd. In plaats van de fokdagen worden er locatiekeuringen georganiseerd voor de 3 jarige en oudere paarden. De data en locaties zijn te vinden op www.kfps.nl onder keuringen. Tevens zijn we blij te mogen melden dat we een veulenkeuring gaan organiseren in Zuid Nederland. Ook onze nakeuring gaat door, echter zonder publiek.

NAKEURING

Op zaterdag 26 september organiseren we onze nakeuring. Ook deze keuring gaat plaatsvinden bij manege de Langspier te Boxtel en wordt, volgens de Corona regels, zonder publiek georganiseerd. De nakeuring is een bredere stamboekkeuring met dezelfde rubrieken als de locatiekeuringen en dus toegankelijk voor veulens, drie jaar en oudere veulenboekmerries, vier jaar en oudere stamboekmerries, vier tot zes jarige stermerries, 7 jaar en oudere stermerries, kroonmerries, veulenboekruinen en veulenboekhengsten. Schrijf uw veulens en paarden in tot uiterlijk 12 september via MijnKFPS. Iedere eigenaar mag 2 personen meenemen om te ondersteunen op het terrein. Alle deelnemers worden verzocht vooraf een mail te sturen met de personen die aanwezig zullen zijn naar secretariaat@friesepaardzuidnederland.nl of tel.nr. 06 55824786. We proberen om deze nakeuring via livestream uit te zenden. Hierover volgt binnenkort bericht.

Voor rubrieken en inschrijven, zie Mijnkfps

Zaterdag 1 augustus 2020: Veulenkeuring Zuid-Nederland te Boxtel

Het bestuur van Fokvereniging het Friese Paard Zuid-Nederland is blij te kunnen melden dat we, uiteraard onder voorbehoud van mogelijke wijzigingen in regelgeving rondom Corona, een veulenkeuring kunnen organiseren op zaterdag 1 augustus bij Manege de Langspier te Boxtel. Veulens worden in de ring direct beoordeeld en geprimeerd door de jury en krijgen een toelichting, er is geen plaatsing voor een kampioenskeuring. De deelnemende veulens kunnen op de veulenkeuring worden gechipt.

De keuring zal georganiseerd worden volgens de richtlijnen zoals de Sectorraad Paarden deze heeft opgesteld. Dat betekent dat alleen de eigenaren van het te keuren veulen aanwezig mogen zijn bij de keuring van het eigen veulen. Iedereen moet volgens de huidige regels 1,5 meter afstand tot anderen in acht nemen. De inrichting zal sober zijn, er mag bijvoorbeeld geen catering verzorgd worden. We zullen met een beperkte groep mensen de keuring organiseren. Contact tussen de deelnemers is niet de bedoeling, direct na de keuring en het chippen dienen de deelnemers het terrein weer te verlaten. Het zal dus een keuring zijn met een geheel andere sfeer dan we gewend zijn, maar in deze tijd is het fijn om deze mogelijkheid van het keuren en chippen van de veulens wel te bieden. De veulenkeuring wordt niet gefilmd of uitgezonden door het stamboek.

Er zijn voorbrengers op het keuringsterrein aanwezig. Wij adviseren deelnemers om gebruik te maken van deze ervaren voorbrengers. De kosten voor het keuren van een veulen zijn incl. voorbrengen:
- €15,- voor leden
- €20,- voor niet-leden

Uiteraard hopen we met dit initiatief de leden die graag hun veulens willen keuren van dienst te kunnen zijn. Inschrijven kan, zodra de keuring online staat, viaMijnKFPS.nl tot vrijdag 17 juli 2020.

Alle deelnemers krijgen voorafgaand aan de keuring via email het tijdstip waarop de keuring plaats vindt en een duidelijke instructie over de gang van zaken tijdens de keuringsdag. Neem bij eerdere vragen gerust contact met ons op.

Intussen zijn ook de data van de locatiekeuringen bekend. Deze staan op de site van het KFPS onder ”keuringen”.

KEURINGSVERSLAGEN 2019


Gezellige stamboek keuring op nieuwe locatie te Boxtel

Op zaterdag 5 oktober vond in de ochtend een stamboekkeuring en veulenboek hengsten keuring plaats op Manege de Langspier te Boxtel.

Voorafgaand aan de keuring werd, vanwege het natte weer in de dagen voorafgaand aan de keuring, besloten om alle veulens en paarden in de binnenmanege te keuren. Vanuit de gezellige kantine was het programma goed te volgen en ook de staanplaatsen aan de zijkant van de rijbaan boden goed zicht op de banen.

Bij de hengstveulens waren er vier tweede premies en een eerste premie voor de sterk bewegende Karel van de Breesteeg (Tymen 503) van Roel van Wordragen uit Rossum. Bij de driejarige merries werd Betje (Uldrik 475) van Th. W. Megens uit Oss ster met een tweede premie. Bij de vier jaar en oudere merries werd Yfke van Bedem (Feitse 293) van T. Swaanen uit Beek en Donk bekroond met een tweede premie.

De veulenboekhengstenkeuring biedt voor de bezoekers altijd weer een prachtig schouwspel van snuivende, hinnikende stoere zwarte hengsten die de show willen stelen. Benne van de Moeshoeve (Onne 374) van J.W. Pieper uit Slagharen mocht zich na afloop van de keuring sterhengst noemen.

De organisatie kijkt terug op een vlot verlopen keuring op een fijne nieuwe locatie. We hebben op een heel prettige manier voor de eerste keer samen gewerkt met het team van manege de Langspier en zijn tot volle tevredenheid gastvrij onthaald .

Keuring Boxtel 5 oktober 2019.jpg

Amalia van de Heemstede prachtige kampioen van 40ste editie fokdag te Hilvarenbeek

Sinds 1980 zijn de Friese Paardendagen in Hilvarenbeek georganiseerd door Fokvereniging het Friesche Paard Zuid Nederland. Dat heugelijke feit werd afgelopen dagen gevierd met een extra feestelijk en bijzonder programma. Op zaterdag 3 augustus was er een receptie voor de leden en op zondag 4 en maandag 5 augustus vond er een bijzonder programma plaats met onder andere een indrukwekkend optreden van carrousselgroep Phaidra en de unieke Parade van de (oud-) kampioenen.

Tijdens de tweedaagse jubileumfokdag werd 1e premie stermerrie Amalia van de Heemstede (Jehannes 484 x Norbert 444), gefokt en in eigendom van mevrouw J.G. Peek-Lanser uitgeroepen tot beste driejarige, kampioen van de drie jaar en oudere merries én algeheel fokdagkampioen. Een paard dat door de jury werd geroemd om een geweldig front en sterke bewegingen met zelfs een 9 voor de draf! Een prestatie om trots op te zijn!

Op zondag waren de Friese paarden te bewonderen in verschillende disciplines: onder het zadel in de dressuur, in het tuig en aan de hand tijdens de veulenkeuring. De toelichting van de jury bij ieder veulen zorgde ervoor dat het een leerzame ervaring was voor het publiek. Vier hengstveulens en twee merrieveulens werden op zondag bekroond met een eerste premie.
Twee paarden verschenen zondag in de Pavo Fryso Bokaal voor jonge Friese paarden met aanleg voor de tuigsport. De veulenboek hengst Zwier (Felle 422 x Fabe 348) van de Hommershoeve uit Gameren en gereden door Marcel van Bruggen is doorverwezen naar de finale.
In het kader van het Alrako KFPS Kampioenschap Dressuur 2019 Friese paarden werden in Hilvarenbeek selectiewedstrijden verreden. Uitslagen zijn te vinden op www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl.

Op maandag werden 21 veulens gekeurd. Drie hengstveulens werden bekroond met een 1e premie en één merrieveulens kreeg een oranje lint. Bij de vier enters werden twee 1e premies toegewezen en bij de twenters kreeg de knappe Femme van de Beestmanweg (Nane 492 x Jisse 433) van de heer S. Frenken uit Aalten een eerste premie en werd later jeugdkampioen.

In de koninginnenrubriek (3-jarige merries) werden vier groepen met in totaal 27 paarden gekeurd. Hiervan werden maar liefst 16 paarden ster, waarvan drie merries beloond werden met een 1e premie. Beide aanwezige kroonmerries kregen een uitnodiging voor de centrale keuring. De perfect stappende kroonmerrie Nanneke P. (Onne 376 x Beart 411) van J. Peeters te Hoogeloon werd algeheel reserve kampioen.

In het middagprogramma werd, na het openingswoord van voorzitter Jan-Hein Stadhouders en burgemeester van Hilvarenbeek Harrie Nuijten, gestart met een bijzondere rubriek met 10 oud-kampioenen. Er werd genoten van de verhalen en de prachtige paarden in verschillende leeftijden. Tevens was er uiteraard een spetterend optreden van Carrouselgroep Phaidra en een demonstratie van het veelzijdige Friese paard in verschillende disciplines waarbij ook prachtige oude rijtuigen en een Friese Sjees te bewonderen waren. Voorzitter Jan-Hein Stadhouders werd nog geroemd om het feit dat hij 25 jaar bestuurslid is van de fokvereniging.

Aansluitend werd het beste hengstveulen gekozen. Deze titel mag Luuk van den Domineeshof (Menne 496 x Dries 421) van fokker en eigenaar J.G.H.M. Deenen uit Oost-West Middelbeers dit jaar dragen. Luuk werd omschreven als een sterk veulen dat al liet zien goed te kunnen schakelen. Beste merrieveulen én reserve jeugdkampioen werd Linske van de Terp (Menne 496 x Tsjalle 454) van Jan-Hein Stanhouders uit Geffen. Linske liet gedurende alle rondjes die ze heeft gelopen een hele goede balans zien.

Tijdens de hengstenshows konden we genieten van prachtige shows van Jouwe 485, Omer493 en Yme 507 en in de tweede show van Tiede 501, Tjebbe 500 en Fonger 478.

In het middagprogramma werden twee tuigrubrieken verreden. Als eerbetoon aan Annie Slokkers werd de Annie Slokkers wisseltrofee verreden, een damesrubriek voor regio Zuid Nederland. De rubriek werd, net als in 2017 en 2018 weer gewonnen door Merle van de Waelhoeve met Margreet Hendriks van Warbij uit Zuilichem. Ook kon het publiek genieten van de spectaculaire Open Klasse Tuigrubriek met zeven deelnemers. Hier ging Dort Jan Raaijmakers met Tooske R. er met de eerste prijs vandoor.

We kijken terug op een feestelijk jubileum, waarbij ook de jeugd aandacht kreeg met de mogelijkheid om zich te laten schminken en het jeugdlidmaatschap werd geïntroduceerd. Het strodorp was groter dan ooit met een ruim hippisch assortiment, zodat er volop geshopt kon worden.

Kampioen en reserve kampioen Hilvarenbeek 2019.jpg

Ereronde kampioen Hilvarenbeek 2019.jpg

Foto’s: Danielle Vink Fotografie, www.d-vinkfotografie.nl

Uitslagen fokdag Hilvarenbeek 2019

Zes 1e premie veulens op zondag 4 augustus in Hilvarenbeek.

Op de eerste dag van onze jubileumfokdag hadden we een zeer gevarieerd programma met dressuur, keuring van de veulens, een demonstratie van Harko Kwakernaat van https://paardenredden.nl/ en de tuigrubrieken voor de jonge Friese Paarden met Tuigaanleg. We sloten het programma af met een gastconcours van de trekpaarden, een zeer imposante verschijning. Tevens hadden we een erg gezellig strodorp en fijne catering.

De eerste premie hengstveulens op zondag zijn geworden:
2. Luuk van den Domineeshof (Menne x Dries) van fokker/ eigenaar J.G.H.M. Deenen uit Oost- en West Middelbeers
11. Kees van 't Rot (Tiede x Folkert) van fokker/ eigenaar Mevr. M. van Steenis uit Geldermalsen

  1. Johny van de Spie (Alwin x Jerke) van fokker/ eigenaar Dhr. J.H.C.M. Verbeek uit Langenboom

17.Joep van het Binnenveld (Jorn x Haitse) van fokker/ eigenaar M. Haerkens uit Heeswijk


De eerste premie merrieveulens op zondag zijn geworden:

24. Leentje van de Meerbos (Bartele x Meinse) van fokker/ eigenaar M. Driessen uit Erp

29. Linske van de Terp (Menne x Tsjalle) van fokker/ eigenaar J.H.A.A. Standhouders uit Geffen.

Voor de kampioenskeuring op maandag zijn hengstveulen 2 en 11 en merrieveulen 24 en 29 uitgenodigd.

De volledige uitslag volgt maandag aan het einde van de dag.


Setske Tjitske P. Fokdagkampioen eerste Fokdag tijdens 50e Zeeuwse dag van het Paard in 2019!

De Jeugdkampioen werd de Zeeuwse enter Hedwige van de Mariahoeve.

De goed dravende 6 jarige Harmen-dochter uit de Ster Preferente Piter moeder Tjitske fan Lauwerstate werd op 29 juni 2019 Algeheel Kampioen en Kampioen 3-jaar en oudere merries op de zonovergoten 40-ste Fokdag van Fokvereniging Het Friese Paard Zuid-Nederland tijdens de 50-ste Zeeuwse Dag van het Paard. Deze merrie is gefokt door en in eigendom van Jan en Lia Peeters uit Hoogeloon.

Kampioen 3-jarige werd de Tsjalle-dochter Aiomi van de Demro Stables uit Model Sport moeder Hester van Ameland, gefokt en in eigendom van Demro Stables uit Mierlo.

De Jeugdkampioen werd de Zeeuwse enter Hedwige van de Mariahoeve. Deze Markus x Epke-dochter kon ook tot het laatst toe het hoofd koel houden in de warmte en werd daarmee ook Algeheel Reserve Kampioen. Gefokt en in eigendom van familie van Wesemael uit Nieuw-Namen.

Bij de hengstveulens werden we verrast door Kees van Raepshille. Deze grote Tjebbe zoon liep overtuigend naar de Kampioenstitel. Kees, tweede zoon van Kroonmerrie Rosa fan é Hartstun (Maurus x Andries) draafde zelfstandig door de ring en pakte jury en publiek in. Deze jonge hengst is gefokt door familie Schrauwen uit Strijensas.

De rassige Jurre-zoon Jurr PD vd Swarte Proenker uit de Model Sport Norbert moeder Lobke fan ‘e Swarte Proenker werd als tweede geplaatst. Jurr is gefokt door P & D de Meulmeester uit Serooskerke. Jarno R (Markus x Dries) en Lutger van de Brandse Hoeve (Epke x Rindert) behaalden eveneens een mooie 1e premie.

Bij de merrieveulens waren er twee 1e premies. Kae Wille T (Julius x Harmen) van G. Toonen uit Maren Kessel werd beste merrieveulen gevolgd door de vrolijke Menne x Onne dochter Je suis Jolie van Zomerstaete van Zomerstaete BV uit Barendrecht.

Er werd deze dag 1 ruin aangeboden en Mats werd Ster met een 2e premie. Dit is een 7 jarige Tsjalle x Sjaard zoon. Mats heeft al het sportpredikaat op zak. Mats is gefokt door P. Geerts uit de Mortel en eigenaar is familie de Koning uit Numansdorp.

De 9-jarige Tsjalke x Oege dochter Hannah uit Amen en de 7 jarige Nova van het Binnenveld (Dries x Thomas) mogen naar de Centrale keuring in Drachten.

Het was een bijzondere dag in Oosterland. Het programma werd om 2 redenen vlot afgewerkt. De hitte was er 1 van en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix was aanwezig bij het middagprogramma waar Setske Tjitske P en Kees van Raepshille met zijn moeder Rosa uitgenodigd waren om zich te presenteren tijdens het rassendefilé voor Prinses Beatrix. Ze heeft er zichtbaar van genoten!

Ook de Friezen Carrousel Phaidra mocht 2 keer hun prachtige show presenteren in de hoofdring.

Complimenten aan de jury, alle trainingstallen en eigenaren. Mede dankzij jullie hulp en inzet was het voor mens en dier nog goed te doen ondanks de hoge temperaturen en is de dag erg goed verlopen.

Download de uitslagen via deze link

Kampioen.jpg

Jury.jpg

Vlag.jpg

Kees.jpg

5 en 6 augustus 2018: Fokdag Hilvarenbeek

Download de catalogus via deze link.

Download de uitslagen via deze link.

Zilverschoon van Zomerstaete verovert drie titels tijdens zomerse fokdag te Hilvarenbeek

Tijdens de tweedaagse fokdag georganiseerd door Fokvereniging het Friesche Paard Zuid Nederland werd Zilverschoon van Zomerstaete (Hessel 480 x Onne 376), gefokt en in eigendom van L. Flier, Zomerstaete B.V. te Barendrecht uitgeroepen tot beste driejarige, Kampioen van de drie jaar en oudere merries én Algeheel Fokdagkampioen. Volgens de jury voldeed deze prachtige jonge merrie bijna geheel aan het fokdoel dat het KFPS
voor ogen heeft en dus deed ze haar naam eer aan.

Op zondag werden 50 veulens gekeurd in één baan. De toelichting van de jury bij ieder veulen zorgde ervoor dat het een leerzame dag was voor het publiek. Drie hengstveulens en vijf merrieveulens werden bekroondmet een eerste premie, een prachtig resultaat.
Twee paarden verschenen zondag in de Pavo Fryso Bokaal voor jonge Friese paarden met tuigaanleg. Tooske van Diphoorn (Alke 468 x Folkert 353) van fam. Raaijmakers uit Geffen is door naar de finale met 70 punten.
In het kader van het Alrako KFPS Kampioenschap Dressuur 2018 Friese paarden werden in het zonovergoten Hilvarenbeek selectiewedstrijden verreden. Er werd eerder gestart met het programma om voor de warmste periode van de dag klaar te zijn. Uitslagen zijn te vinden op www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl.

Op maandag werd om half 8 gestart met de driejarigen. Door de zomerse warmte werd het programma op maandag aangepast. Er werden op maandag 20 veulentjes gekeurd. Zes hengstveulens werden bekroond met een 1e premie en twee merrieveulens gingen met een oranje lint naar huis. Bij de vier entermerries werden twee 1e premies toegewezen. Deesje van d’n Meulenpad (Meinte 490 x Gjalt 426) van J.M. Janssen uit Vogelwaarde werd als eerste geplaatst en werd later Jeugdkampioen.

In de koninginnenrubriek (3-jarige merries) werden maarliefst 32 paarden gekeurd. Hiervan werden 4 paarden beloond met een 1e premie en 12 met een 2e. Bij de vier- tot zesjarige stermerries werd Tjawi van de Demro Stables (Alwin 469 x Fabe 348) uitgenodigd voor de Centrale Keuring. Bij de 7 jaar en oudere stermerries kreeg Lady-Nora van de Heemstede (Norbert 444 x Anton 343) een uitnodiging voor de centrale merrie keuring later dit jaar in Drachten en ook de twee aanwezige kroonmerries kregen beiden een uitnodiging.

In het middagprogramma werd gestart met het kampioenschap voor het beste hengstveulen. Deze titel mag Gideon fân Stal Bellefleur (Norbert 444 x Beart 411) van fokker en eigenaar Stan Derksen uit Oosterhout dit jaar dragen. Reserve beste hengstveulen werd Hidde Hindriik fan fiif Roazen (Fonger478 x Stendert 447) van fokker en eigenaar S.A.B. Rooze- van der Kemp uit Achtmaal.
Beste merrieveulen én reserve jeugdkampioen werd de Bikkel 470 nakomeling Glory (MV Harmen 424) van F. Schoenmakers uit Oirschot. Dit veulen bleef, zelfs in deze warmte, steeds maar weer met veel kwaliteit ronddansen. Hannelore H. fan ’t Koetsveld (Jurre 495 x Andries 415) van fokker en eigenaar A.O.G. Jansen & S. Munoz uit Alblasserdam werd reserve beste merrieveulen.

Met het oog op dierenwelzijn werd op zondag al besloten het middagprogramma op maandag in te korten. Dit betekende helaas dat de hengstenshows dit jaar niet door konden gaan. Wel werden twee tuigrubrieken verreden.Als eerbetoon aan Annie Slokkers werd de ‘Annie Slokkers wisseltrofee’verreden, een damesrubriek voor regio Zuid Nederland. De rubriek werd, net als in 2017, gewonnen door Merle van de Waelhoeve van Margreet Hendriks van Warbij uit Zuilichem. Ook kon het publiek genieten van de spectaculaire Open Klasse Tuigrubriek met zes deelnemers. Hier ging Dort-Jan Raaijmakers met Tooske R.(Alke 468) van fam. Raaijmakers uit Geffen er met de eerste prijs vandoor. Aansluitend aan de Open klasse werd aandacht besteed aan het recente overlijden van oprichter, oud penningmeester en erelid de heer Jo Soetens.

We kijken terug op twee gezellige en goed verlopen dagen,waarbij het publiek werd voorzien van meerdere schaduwplekken rondom de ring.Het strodorp zorgde voor een mooie afwisseling en alle medewerkers en voorbrengers werden volop voorzien van fris water. In het belang van het welzijn van onze Zwarte parels werden meerdere voorzorgsmaatregelen getroffen,zoals extra waterpunten op het terrein, inkorten van het programma en extra schaduwplekken in de vooropstelling van de paarden. Volgend jaar hopen we het 40 jarig jubileum van onze fokdag te mogen vieren.