Uitslagen fokdag Hilvarenbeek 2019

Ereronde kampioen Hilvarenbeek 2019.jpg


Amalia van de Heemstede prachtige kampioen van 40ste editie fokdag te Hilvarenbeek

Sinds 1980 zijn de Friese Paardendagen in Hilvarenbeek georganiseerd door Fokvereniging het Friesche Paard Zuid Nederland. Dat heugelijke feit werd afgelopen dagen gevierd met een extra feestelijk en bijzonder programma. Op zaterdag 3 augustus was er een receptie voor de leden en op zondag 4 en maandag 5 augustus vond er een bijzonder programma plaats met onder andere een indrukwekkend optreden van carrousselgroep Phaidra en de unieke Parade van de (oud-) kampioenen.

Tijdens de tweedaagse jubileumfokdag werd 1e premie stermerrie Amalia van de Heemstede (Jehannes 484 x Norbert 444), gefokt en in eigendom van mevrouw J.G. Peek-Lanser uitgeroepen tot beste driejarige, kampioen van de drie jaar en oudere merries én algeheel fokdagkampioen. Een paard dat door de jury werd geroemd om een geweldig front en sterke bewegingen met zelfs een 9 voor de draf! Een prestatie om trots op te zijn!

Op zondag waren de Friese paarden te bewonderen in verschillende disciplines: onder het zadel in de dressuur, in het tuig en aan de hand tijdens de veulenkeuring. De toelichting van de jury bij ieder veulen zorgde ervoor dat het een leerzame ervaring was voor het publiek. Vier hengstveulens en twee merrieveulens werden op zondag bekroond met een eerste premie.
Twee paarden verschenen zondag in de Pavo Fryso Bokaal voor jonge Friese paarden met aanleg voor de tuigsport. De veulenboek hengst Zwier (Felle 422 x Fabe 348) van de Hommershoeve uit Gameren en gereden door Marcel van Bruggen is doorverwezen naar de finale.
In het kader van het Alrako KFPS Kampioenschap Dressuur 2019 Friese paarden werden in Hilvarenbeek selectiewedstrijden verreden. Uitslagen zijn te vinden op www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl.

Op maandag werden 21 veulens gekeurd. Drie hengstveulens werden bekroond met een 1e premie en één merrieveulens kreeg een oranje lint. Bij de vier enters werden twee 1e premies toegewezen en bij de twenters kreeg de knappe Femme van de Beestmanweg (Nane 492 x Jisse 433) van de heer S. Frenken uit Aalten een eerste premie en werd later jeugdkampioen.

In de koninginnenrubriek (3-jarige merries) werden vier groepen met in totaal 27 paarden gekeurd. Hiervan werden maar liefst 16 paarden ster, waarvan drie merries beloond werden met een 1e premie. Beide aanwezige kroonmerries kregen een uitnodiging voor de centrale keuring. De perfect stappende kroonmerrie Nanneke P. (Onne 376 x Beart 411) van J. Peeters te Hoogeloon werd algeheel reserve kampioen.

In het middagprogramma werd, na het openingswoord van voorzitter Jan-Hein Stadhouders en burgemeester van Hilvarenbeek Harrie Nuijten, gestart met een bijzondere rubriek met 10 oud-kampioenen. Er werd genoten van de verhalen en de prachtige paarden in verschillende leeftijden. Tevens was er uiteraard een spetterend optreden van Carrouselgroep Phaidra en een demonstratie van het veelzijdige Friese paard in verschillende disciplines waarbij ook prachtige oude rijtuigen en een Friese Sjees te bewonderen waren. Voorzitter Jan-Hein Stadhouders werd nog geroemd om het feit dat hij 25 jaar bestuurslid is van de fokvereniging.

Aansluitend werd het beste hengstveulen gekozen. Deze titel mag Luuk van den Domineeshof (Menne 496 x Dries 421) van fokker en eigenaar J.G.H.M. Deenen uit Oost-West Middelbeers dit jaar dragen. Luuk werd omschreven als een sterk veulen dat al liet zien goed te kunnen schakelen. Beste merrieveulen én reserve jeugdkampioen werd Linske van de Terp (Menne 496 x Tsjalle 454) van Jan-Hein Stanhouders uit Geffen. Linske liet gedurende alle rondjes die ze heeft gelopen een hele goede balans zien.

Tijdens de hengstenshows konden we genieten van prachtige shows van Jouwe 485, Omer493 en Yme 507 en in de tweede show van Tiede 501, Tjebbe 500 en Fonger 478.

In het middagprogramma werden twee tuigrubrieken verreden. Als eerbetoon aan Annie Slokkers werd de Annie Slokkers wisseltrofee verreden, een damesrubriek voor regio Zuid Nederland. De rubriek werd, net als in 2017 en 2018 weer gewonnen door Merle van de Waelhoeve met Margreet Hendriks van Warbij uit Zuilichem. Ook kon het publiek genieten van de spectaculaire Open Klasse Tuigrubriek met zeven deelnemers. Hier ging Dort Jan Raaijmakers met Tooske R. er met de eerste prijs vandoor.

We kijken terug op een feestelijk jubileum, waarbij ook de jeugd aandacht kreeg met de mogelijkheid om zich te laten schminken en het jeugdlidmaatschap werd geïntroduceerd. Het strodorp was groter dan ooit met een ruim hippisch assortiment, zodat er volop geshopt kon worden.

Foto’s: Danielle Vink Fotografie, www.d-vinkfotografie.nl

Zes 1e premie veulens op zondag.

Op de eerste dag van onze jubileumfokdag hadden we een zeer gevarieerd programma met dressuur, keuring van de veulens, een demonstratie van Harko Kwakernaat van https://paardenredden.nl/ en de tuigrubrieken voor de jonge Friese Paarden met Tuigaanleg. We sloten het programma af met een gastconcours van de trekpaarden, een zeer imposante verschijning. Tevens hadden we een erg gezellig strodorp en fijne catering.

De eerste premie hengstveulens op zondag zijn geworden:
2. Luuk van den Domineeshof (Menne x Dries) van fokker/ eigenaar J.G.H.M. Deenen uit Oost- en West Middelbeers
11. Kees van 't Rot (Tiede x Folkert) van fokker/ eigenaar Mevr. M. van Steenis uit Geldermalsen

  1. Johny van de Spie (Alwin x Jerke) van fokker/ eigenaar Dhr. J.H.C.M. Verbeek uit Langenboom

17.Joep van het Binnenveld (Jorn x Haitse) van fokker/ eigenaar M. Haerkens uit Heeswijk


De eerste premie merrieveulens op zondag zijn geworden:

24. Leentje van de Meerbos (Bartele x Meinse) van fokker/ eigenaar M. Driessen uit Erp

29. Linske van de Terp (Menne x Tsjalle) van fokker/ eigenaar J.H.A.A. Standhouders uit Geffen.

Voor de kampioenskeuring op maandag zijn hengstveulen 2 en 11 en merrieveulen 24 en 29 uitgenodigd.

De volledige uitslag volgt maandag aan het einde van de dag.

Klik hier voor de digitale bladerversie van de catalogus

Of open de catalogus als pdf:

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4

De papieren versie krijgen alle deelnemers thuis gestuurd. Al onze leden kunnen een catalogus ophalen tijdens de keuring op het secretariaat.

Deelnemers Pavo Phryso Bokaal voor jonge Friese Paarden met aanleg voor de tuigsport:

Tuigaanleg startlijst.JPG

Het programma vindt u hieronder:

Programma Maandag 05 augustus 2019.JPG

Programma Maandag 05 augustus 2019 ochtend.jpg

Programma Maandag 05 augustus 2019.JPG