NuEen actieve en gezellige vereniging die sterk is in het organiseren van: 

  • Twee feestelijke fokdagen, één in Zeeland eind juni en één in Brabant tijdens het eerste weekend van augustus.
  • Een aantal dressuurdagen in het zomer- en in het winterseizoen, bestaande uit respectievelijk twee en vier wedstrijden, volgens de officiële richtlijnen, onder auspiciën van de K.N.H.S. waar om winstpunten gereden wordt.
  • Een competitie tuigpaard enkelspan voor limiet- en open klasse, die onder de reglementen van de Vereniging Het Friese Tuigpaard verreden wordt. Deze competitie omvat meestal zo'n 16 officiële wedstrijden in het zuiden.
  • Tal van informatiebijeenkomsten, clinics en beoordelingslessen om nieuwkomers en gevorderden in het Friese-paarden-gebeuren te scholen; Een studieclub in centraal Brabant waar vooral de leden die meer willen weten van bloedlijnen, hengstenkeuze, etc. met elkaar in discussie kunnen gaan. 
  • De IBOP-proeven; De IBOP wordt gezien als een graadmeter voor de sportaanleg van een paard, waarbij veel informatie wordt verkregen over de aanleg van het paard als rijpaard, tuigpaard of menpaard. Bij een voldoende hoge score kan het paard het definitieve kroon- of modelschap behalen.
  • Een jaarlijks uitstapje waarbij het (Friese) paard centraal staat.
  • De algemene jaarvergadering van onze club, waar gemiddeld zo’n 100 leden op af komen en die we besluiten met een feestavond met muziek, eten, drinken en vooral praten over onze Friese paarden.
Wilt u lid worden van ‘onze’ club?
Neem dan contact op met Jan Raaijmakers, Bergstraat 31a, 5386 KJ Geffen, 06-55824786 of mail naar: penningmeester@friesepaardzuidnederland.nl

Wilt u ook onze nieuwsbrief per mail ontvangen?
Stuur dan uw e-mail adres naar onze ledenadministratie: penningmeester@friesepaardzuidnederland.nl


Wilt u ons volgen via Social Media? 
Like onze Facebook pagina 'Fokvereniging het Friesche Paard Zuid Nederland' 

Toen
Oprichting Het Friesche Paard Zuid-Nederland
In mei 1980 werd de oprichtingsvergadering gehouden van fokvereniging ‘Het Friesche Paard Zuid-Nederland’. Er moest direct hard gewerkt worden door het bestuur, want de eerste fokdag moest al binnen 3 maanden plaatsvinden. Er waren geen ‘vrije’ weekenden meer, dus werd de eerste keuring gehouden op een maandag.

En dat was dan niet alleen een primeur voor fokvereniging, deze eerste fokdag, maar ook voor het KFPS. Er was namelijk nog nooit buiten het weekend een fokdag georganiseerd. Dat kon dus ook nooit goedkomen… Het tegendeel is gebleken, want de eerste fokdag was een groot succes. In het voorafgaande weekend hadden de deelnemers tijd genoeg om uitgebreid hun paarden te wassen en klaar te maken. Op de eerste fokdag waren 67 paarden opgegeven en ook was er aandacht voor de dressuur- en aangespannen sport.

Ereloge
Binnen de fokvereniging zijn enkele namen die een prominente rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan echtpaar Jan en Annelies Hendriks uit Lithoyen. Inmiddels zijn beide erelid van de vereniging. Jan was medeoprichter van de vereniging en is jarenlang secretaris geweest. Annelies hielp hem daarbij en is een sinds jaar en dag een vraagbaak voor de leden. Beiden hebben zich ook ingezet voor het KFPS, Jan in zijn rol als inspecteur, Annelies binnen de Phryso-redactie. Ook hun fokkerij speelt een belangrijke rol in het fokgebied: hun fokproduct Faemke Model (Marko 262 x Evert 216) behaalde meerdere kampioenschappen en ook haar nafok krijgt regelmatig het kampioenslint omgehangen.
Een andere prominente naam is de naam Bos. De paarden van stoeterij Boszorg domineren al jaren de keuringsbaan van de fokvereniging. De meest indrukwekkende merrie is modelmerrie Aukje Boszorg (Piter 312 x Lammert 260). Zij werd maar liefst 3 maal achtereen algemeen kampioen! Mogelijk gaat haar nafok haar evenaren, want haar kleindochter Manon Boszorg (Folkert 353 x Krist 358) heeft ook al meerdere kampioenslinten binnengehaald.De eerste stamboekhengst die gefokt werd in Brabant was Marko 262 (Tsjalling 235 x Gerke 220). Hij werd gefokt door Dirkje en Jo Soetens. Deze hengst, met zijn mooie hoofdje en volle behang, is veel gebruikt in het zuiden van het land. Marko is ook de vader van de eerder genoemde Faemke model pref.Een eervolle vermelding is er nog voor Ilkje (Kasper 229 x Lutsen 192) van Tinus Hooymans uit Kerkdriel. Zij was op de eerste fokdag aanwezig, maar ook de jubileumfokdag in 2004 heeft zij meegemaakt! Daar gaf zij als 30-jarige acte de presence voor de wagen! De nafok van Ilkje is ook bekend binnen de fokvereniging. Niet alleen heeft Hooymans de stamboekhengsten Falke 291 (Tys 274 x Kasper 229) en Winand 405 (Pike 316 x Naen 264) gefokt, meerdere eigengefokte paarden behaalden oranje linten op de fokdag!

Tuigpaardenvereniging
De aangespannen sport heeft altijd veel aandacht gehad in Zuid Nederland. Dit heeft zelfs geresulteerd in een aansluiting bij Het Friese Tuigpaard, zodat er nu sprake is van een officieel wedstrijdverband. Binnen de club worden een regionale, open- en limietklasse verreden. Er komen steeds meer combinaties bij die, en daar is de vereniging best trots op, de concurrentie met het Noorden steeds beter aankunnen.

Afdeling Zeeland
Begin jaren ’80 werden al Friese paarden gekeurd op de Zeeuwse Dag van het Paard, weliswaar in een officieuze keuring. In 1984 werd aansluiting gezocht met het stamboek en in 1986 werd voor het eerst een officiële jury aangesteld door het KFPS. Deze keuring, die nu nog steeds plaatsvindt in Vrouwenpolder, trok al de eerste keer 35 paarden. Aangezien in eerste instantie fokvereniging Zuid Nederland niet geïnteresseerd was in samenwerking, bleef Zeeland ‘zelfstandig’ haar keuring organiseren als Friesche Paardenkring Zeeland. Het Friese paardenbestand in Zeeland was echter niet groot genoeg om groei te realiseren, zodat nogmaals aansluiting werd gezocht bij fokvereniging Zuid-Nederland. In 1989 werd deze samenwerking gerealiseerd. Tot op de dag van vandaag heeft de Kring Zeeland nog een aparte positie, de keuring in Vrouwenpolder is namelijk een keuring met alle fokdagrubrieken. Met onze eigen Friese paardenman Leo Lemsom, gebruiker van het Friese paard in hart en nieren, in het bestuur van de organisatie. Leo Lemsom was vele jaren penningmeester in het bestuur van de Fokvereniging. Toen hij afscheid nam in 2008 is hij benoemd tot erelid.

Activiteiten
De fokvereniging heeft altijd een drukke agenda, naast de fokdag zijn er meerdere jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden. Er worden natuurlijk diverse dressuur- en tuigwedstrijden georganiseerd. Daarnaast is er in de winter tijd voor cursussen over beoordelen van het Friese paard, longeren, voorbrengen et cetera. Gezelligheid is niet weg te denken bij deze fokvereniging: al sinds jaar en dag worden een- of meerdaagse excursies voor de leden georganiseerd. Ook is de jaarvergadering altijd supergezellig. Naast de verplichte vergaderpunten, worden de prijzen van de fokdag uitgereikt aan de winnaars. Niet weg te denken op de jaarvergadering is een gezellig buffet en een loterij met mooie prijzen onder de bezielende leiding van oud-voorzitter Ad de Jong. Gezelligheid te over dus bij fokvereniging ‘Het Friesche Paard Zuid-Nederland’.

Bron: jubileumboek Fokvereniging ‘Het Friesche Paard Zuid-Nederland