Dressuurcompetitie

Wintercompetitie 2018/2019

25 november:  Oirschot
6 januari:  Rijen
20 januari: Udenhout

Neem voor meer informatie contact op met ons enthousiaste dressuurteam via friezendressuur-zn@live.nl.

Finale wintercompetitie 2017-2018 te Udenhout
Op zondag 21 januari jl. vond de finale wedstrijd plaats van de wintercompetitie 2017-2018. Locatie was de prachtige accommodatie van RSV St. Lambertus te Udenhout. De spanning liep een aantal dagen voor de wedstrijd al op. Nog niet bij de ruiters, maar wel bij de organisatie. Dit vanwege de stormschade die aan de rijhal was ontstaan en het de vraag was of de wedstrijd wel kon doorgaan. Gelukkig werd er groen licht gegeven en aldus konden de ruiters en hun paarden zich van hun beste kant laten zien. 

Per klasse was al wel zo’n beetje duidelijk wie er aan de haal zou gaan met de sjerp en de deken, maar voor het overall kampioenschap moest nog echt gestreden worden. Ingrid van Es in de klasse B, Marian Smits in de klasse M1 en Rowie Rooth in de klasse L1 zaten elkaar op de hielen met verschillen van slechts tienden van procenten. Uiteindelijk wist Ingrid van Es met Siebe H haar slag te slaan en bemachtigde zij als overall kampioen het felbegeerde kampioensbord. De zusjes Renate en Laura Roling tekenden voor de eerste plaatsen bij de klassen L2 en M2.

Omdat het vorig jaar zo positief ontvangen werd, was ook dit jaar de huldiging van de kampioenen te paard. De ruiters ontvingen een oranje sjerp en de paarden werden gehuld in een mooie zweetdeken. Vervolgens mochten de kampioenen een ererondje rijden (dit werden er uiteindelijk wel zo’n 20) en werden ze – professioneel en prachtig als altijd – op de gevoelige plaat vastgelegd door Ingrid Truijens.Tot slot werd de champagne ontkurkt en werd er - te paard – geproost! 

Kampioenen:
Ingrid van Es - Siebe H (Haitse 425) - B - 66,49 %
Marian Smits - Durk fan ’t Sou (Maurits 437) - M1 - 66,14%
Rowie Rooth - Solange van de Demro Stables (Tymon 456) - 1 - 66,03 %
Renate Roling - Feija vd Toarnwerterleane DL (Wobke 403) - L2 - 63,72 %
Laura Roling - Oukje fan it Hiem DL (Tsjalle 454) - M2 - 60,39 %

Klik hier voor de complete uitslag.


 

Na twee wedstrijden is er een tussenstand van de wintercompetitie. Klik hier om de tussenstand te bekijken. De finale vindt plaats op 21 januari te Udenhout. Na afloop worden de kampioen te paard gehuldigd. We rekenen op veel publiek!

De data voor de wintercompetitie 2017/2018 zijn:
25/26 november 2017, Oirschot
7 januari 2018, Rijen
21 januari 2018, Udenhout. 

Deze keer vinden er 3 wedstrijden plaats in plaats van 4. Alle proeven tellen mee. 
We gaan er weer een feestje van maken, dus doe mee! Medio oktober komen de vraagprogramma's online op de KNHS-site. 


Reglement van de wintercompetitie

Voor degenen die nog nooit hebben deelgenomen aan onze wintercompetitie, hierbij een korte uitleg over de spelregels. 

De wintercompetitie beslaat 3wedstrijden in 7 rubrieken (B t/m Z2), op diverse locaties georganiseerd. Opiedere wedstrijd kunnen er 2 proeven gereden worden. Om in aanmerking te kunnenkomen voor het kampioenschap, moeten alle 6 proeven gereden worden.

Voor de berekening van de scorewordt het gemiddelde resultaat van de 6 proeven berekend. Hierna wordt dezescore teruggerekend naar een percentage, aan de hand van het maximaal aantal tebehalen punten per proef. Dit omdat de puntentelling voor de Z-rubrieken andersis dan die van de overige rubrieken; op deze manier maakt iedereen evenveelkans. 

Per rubriek wordt gestreden omhet winterkampioenschap (afhankelijk van het aantal deelnemers kunnen rubriekenin handicap verreden worden); degene met het hoogste scoringspercentage wordtbovendien overall-kampioen en ontvangt een prachtig handbeschilderd wandbordvan de fokvereniging. 

De huldiging van dewinterkampioenen vindt plaats aan het eind van de laatste wedstrijddag. Dekampioenen moeten aanwezig zijn tijdens deze prijsuitreiking; is dit niet hetgeval, dan vervalt het kampioenschap aan de volgende op de ranglijst. Na de 2ewedstrijd zal de tussenstand worden gepubliceerd op de website van defokvereniging, zodat iedereen zijn/haar kansen kan inschatten.

Alle wedstrijden van hetwinterkampioenschap worden georganiseerd onder auspiciën van de KNHS eneventueel behaalde winstpunten tellen dus ook gewoon mee.

Sinds 2015 tellen 2 van dewintercompetitie-wedstrijden ook mee als selectie voor het NK indoor friezen(de score van de 1e proef). Om deze reden wordt er op deze wedstrijdenook een ZZ-L rubriek uitgeschreven; deze rubriek valt echter niet onder dewintercompetitie.

 
Wil je ook meedoen aan de wintercompetitie?
Alles wat je nodig hebt om mee te kunnen doen aan de wintercompetitie, is een fries en een startkaart met die fries. De wedstrijden zijn gezellig en gemoedelijk. Vanzelfsprekend zijn op alle wedstrijden - net als bij reguliere wedstrijden - prijzen te winnen (geldprijzen bij de 1e proef, gebruiksartikelen bij de 2e proef), daarnaast hebben we tot nu toe altijd sponsoren weten te vinden voor extra prijzen om de competitie nog interessanter te maken. En op de finaledag worden alle kampioenen feestelijk gehuldigd. Reden en uitdaging genoeg om mee te doen dus!

Voor meer informatie kunt u terecht bij Marian Smits friezendressuur-zn@live.nlChaline Hensen wéér overall kampioen na spannende strijd in de Wintercompetitie!

Op zondag 12 februari vond bij Manege 't Vierspan de finale plaats van ons eigen winterkampioenschap 2016/2017. En het werd een spannende dag! Zou Chaline Hensen voor de 3e keer op rij de titel Overall Kampioen kunnen binnenslepen? Als het aan Marian Smits lag niet: zij wist Chaline tot op 0,74 % te naderen. Bovendien kwam Isabelle Vroomans in de klasse Z1 ook aardig op kampioens-stoom. Alles hing dus af van de resultaten op de finale-dag! 

Helaas speelden de zenuwen Marian Smits nogal parten, waardoor ze haar scoringspercentage niet kon verbeteren. Isabelle Vroomans liet nog wel haar tanden zien met twee oranje linten, maar omdat Chaline haar positie kon verdedigen met twee 2e plaatsen, ging het handbeschilderde wandbord inderdaad voor de 3e keer naar Chaline en haar merrie Femmie fan S. (Onne 376). 

In de klasse B werd Anke Jonkers met haar jonge, maar koele Mook (Tjalbert 460) knap 1e en 2e. In het klassement bleef de combinatie de concurrentie met maar liefst 2,5 % voor: verdiende kampioenen dus. Totaal verrast was Marsha Osse met de kampioenstitel in het L1. Met haar merrie Hanneke van Stal Ossewit (Maurus 441) mocht ook zij een sjerp en een uitrijdeken in ontvangst nemen. 

Zoals gezegd zinde onze eigen Marian Smits met Durk fan 't Sou (Maurits 437) op het overall kampioenschap. Ze verpletterde de concurrentie in het L2 met 3,14 % verschil. Het wandbord ging weliswaar aan haar neus voorbij, maar een super knappe prestatie in de drukst bezette klasse. 

Chaline Hensen werd niet alleen in het Z1 winterkampioen met Femmie fan S., ook in het M1 behaalde ze de hoogste score met Benthe Jellen (Lolke 371). Een dubbele sjerp dus voor Chaline. 

In het M2 mocht Renee van Pommeren aanschuiven bij de huldiging met Ulke Dille van 't Koetshues (Onne 376). En tot slot ging Mandy van de Oetelaar er met de titel in het Z2 vandoor met Oepke (Tsjalke 397). De huldiging was dit jaar voor het eerst te paard: de kampioenen ontvingen een sjerp en een mooie uitrijdeken voorzien van het friese "pompebled". En zoals gezegd was er natuurlijk het prachtige wandbord voor de overall kampioen. Voorzitter Jan Hein Stadhouders reikte de prijzen uit. Vervolgens mochten de kampioenen hun ereronde rijden op Tina Turner's "Simply the Best". Een super ervaring voor paard en ruiter natuurlijk en heel leuk voor het publiek om te zien; zeker voor herhaling vatbaar dus! En het hele festijn werd weer prachtig vastgelegd door fotografe Ingrid Truijens, waarvoor hartelijk dank!

Klik hier voor de uitslagen.


Het felbegeerde bord en de prachtige kampioenslinten
Overall kampioen Chaline Hensen wist twee rubrieken op haar naam te schrijven


De kampioenen op een rij


Ereronde van de kampioenen


Wintercompetitie 2015-2016 ten einde: Chaline Hensen wederom overall kampioen

De finale wedstrijddag van de wintercompetitie begon en eindigde met druilerig weer en natte sneeuw. Maar in de ring was absoluut niets druilerigs te zien! Onze fanatieke ruiters lieten niets aan het toeval over en lieten hun zwarte parels weer schitteren in de dressuurring. Uiteindelijk mochten de volgende personen zich laten huldigen als winterkampioen (in volgorde van score):
 
Chaline Hensen met Femmie Fan S. (Onne 376)               klasse M1                      68,83 %  OVERALL KAMPIOEN
Debby de Graaf met Silke Galloper (Brandus 345)            klasse Z1                       67,99 %
Chaline Hensen met Talina K. (Wikke)                                klasse B                         66,78 %
Denise Klap met Stal PD's Lobke (Norbert 444)                 klasse L1                        66,67 %
Tara de Vries met Douwe (Brend 413)                                klasse L2                        65,94 %
Edith de Wild met Teunis Atsje (Jasper 366)                      klasse Z2                        62,89 %
 
In het M2 kon er geen kampioen gehuldigd worden, omdat niemand aan de vereiste 6 proeven kwam.
 
Alle kampioenen mochten een verzorgingspakket van Equi Protecta t.w.v. € 65,= in ontvangst nemen en Chaline Hensen ontving als overall kampioen voor het tweede jaar op rij het handbeschilderde wandbord uit handen van voorzitter Jan-Hein Stadhouders. Tevens mag Chaline meerijden in de clinic van Tineke Bartels tijdens de kaderdag op 18 maart aanstaande. En vanzelfsprekend werd er geproost met een glaasje bubbels op onze kampioenen en op een geslaagde wintercompetitie 2015/2016!

 Klik hier voor de uitslagenlijst  


Wil je ook meedoen aan de wintercompetitie?

Alles wat je nodig hebt om mee te kunnen doen aan de wintercompetitie, is een fries en een startkaart met die fries. De wedstrijden zijn gezellig en gemoedelijk. Vanzelfsprekend zijn op alle wedstrijden - net als bij reguliere wedstrijden - prijzen te winnen (geldprijzen bij de 1e proef, gebruiksartikelen bij de 2e proef), daarnaast hebben we tot nu toe altijd sponsoren weten te vinden voor extra prijzen om de competitie nog interessanter te maken. En op de finaledag worden alle kampioenen feestelijk gehuldigd. Reden en uitdaging genoeg om mee te doen dus!

Voor meer informatie kunt u terecht bij Marian Smits friezendressuur-zn@live.nl