Alrako KPFS Kampioenschap dressuur

De Alrako KFPS kampioenschappen 2018 zijn weer in volle gang. Klik hier voor de flyer. 

Alle informatie over de kampioenschappen is te vinden op www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl

De finaledag vindt plaats op 23 september in Ermelo.
Alle selectiewedstrijden kun je terugvinden in de kalender


Verslag finale Alrako KFPS dressuurkamioenschap voor Friesche Paarden op 23 september te Kootwijk

Het was zaterdag 23 september een mooie dag voor het Alrako KFPS dressuurkampioenschap voor Friese paarden. Toen de zon ’s morgens door de mist heen brak, werd het snel warmer. Het weer was prachtig, de ruiters en amazones waren enthousiast en het publiek had er zin in. Een goed recept voor een geslaagde finaledag.

Voor ruiters en amazones met een Fries paard is het Alrako KFPS kampioenschap dressuur in Kootwijk het belangrijkste outdoor evenement op de wedstrijdkalender. Kampioen worden in één van de rubrieken van de basissport of de subtop is een prestatie van formaat die graag aan de erelijst wordt toegevoegd. In de subtop verscheen Marc Peter Spahn met de fraaie stamboekhengst Elias 494 in de ring voor zijn proef in de Intermédiaire II. De combinatie won de Zware Tour met overmacht. Jurylid Herman Smit: ‘Spahn heeft zijn paard erg goed opgeleid. Elias toonde kracht en souplesse in de oefeningen.’ De Lichte Tour was prooi voor Joyce Haaijer-van der Meulen met de aansprekende Tialda H. Ster Sport (Jasper 366). Joyce en Tialda nemen deel aan het Friese ‘Mei Grand Prix Nei Grand Prix’ traject. De combinatie liet met een lichtvoetige proef zien op de goede weg te zijn naar de Grand Prix; in de Prix St. Georges mocht zij zich als eerste opstellen. Nico Verwer jureerde mede de finale van het ZZ Zwaar die werd gewonnen door Wendy Okkema met Stal Okkema’s Eos (Olgert 445). ‘Ik vond eigenlijk dat er weinig verschil zat tussen de combinaties; het waren allemaal prima paarden. Mijn totaalbeeld van de finale was goed,’ aldus Verwer.

Jeugdruiter
De kampioen in de klasse B is een amazone van nog maar twaalf jaar oud. Deze Sanne Timmer stuurde de elfjarige Brandus 345-merrie Trijntje van het Houkumhuis Ster Sport heel gedecideerd naar de overwinning. Zij won hiermee ook de prijs voor de beste jeugdruiter, een Fryso zadel beschikbaar gesteld door Tweespan Ruitersport. Sanne vertelt: ‘Ik was eigenlijk al blij dat ik vandaag mocht starten. Ik ben een tijdje geleden met Trijntje in de BB begonnen en dat ging zo goed dat we officieel in de B zijn gestart. Trijntje is met haar eigenaresse Ilona ter Horst Z2 startgerechtigd.Ik had absoluut niet verwacht dat ik vandaag zou winnen. We hadden afgesproken dat ik gewoon zou gaan rijden. Het ging echt super goed en ik ben dan ook heel erg blij!’ Ook moeder is enorm trots en Sanne krijgt dan ook een dikke kus eneen knuffel voordat ze naar de trailer stapt. Ze ging echter niet alleen meteen oranje lintje naar huis, alle eerste prijzen kregen dit jaar een  staatsiedeken gesponsord door Horka aangeboden.

Beste merrie
In de klasse L1 ging de overwinning met 71,5% naar Bodien Grijpstra die op Matsje B.V. Ster (Gjalt 426) reed. OokBodien mocht aanspraak maken op een extra prijs: Matsje was de beste merrie inde klassen B, L1 en L2. Zij mag drie privélessen volgen van Grand Prix amazone Ingeborg Klooster. Nadat Leonie Evink een week eerder met Mees 497 op de KFPS Centrale Keuring al de Pavo Fryso cup bij de vijf en zes jarige hengsten en ruinen won, kan zij opnieuw een kampioenstitel aan haar palmares toevoegen. Zij zette met Mees 497 een zeer sterke proef neer in de M1 en werd kampioen in deze klasse.

‘Ikvond dat het Z1 sterker werd gereden dan het Z2 en het ZZ Licht,’ vertelt jurylid Jan Willem Buyserd, ‘Judith Pietersen en Ykje Baron vielen me in het bijzonder op. Vooral Judith deed het uitstekend, haar paard liep wat meer gedragen en ik vond dat het paard de proef in het algemeen goed aan kon.’ Zoals de heer Buyserd al had verwacht, belandde Judith Pietersen samen met de Uldrik 457-zoon Limited Edition op de eerste plaats met 72,30%.  Ykje Baron behaalde met haar Jitze fan Bronny Friesians een tweede plaats met 69,41%.

Kür op muziek
Zoals altijd stond er tijdens de kür op muziek veel publiek om de ring. ‘Er was een combinatie die er echt uit sprong voor mij,’ zegt jurylid Els Schotman,’dat was Esther Liano met haar paard Stal Liano’s Thijs in de ZZ Licht. Het ritme van haar muziek paste perfect bij het ritme van haar paard. Technisch zaten er nog wel wat foutjes in, maar dat waren slechts kleine foutjes. Verder zag het er echt goed uit.’ Ook jurylid Herman Smit sprak lovend over Esther: ‘Haar muziek was akelig goed. Bij de kür op muziek kun je goed zien wie er veel ervaring heeft. Esther steekt er wat dat betreft gewoon echt bovenuit.’ Esther behaalde 70,71% met haar kür, dit wasgoed voor een eerste plaats.

Viertal
Friese paarden zijn door hun uniforme zwarte kleur bij uitstek geschikt voor afdelingsdressuur. Viertallen uit heel Nederland waren naar Kootwijk gekomen voor de KNHS wedstrijd. In de klasse M viel LR Neta uit Winschoten op met hun felblauwe jasjes en nette proef. Zij wonnen de eerste prijs. Getooid met de chique staatsiedeken beschikbaar gesteld door Horka, lieten de paarden een indrukwekkende ereronde zien. RV West Brabant uit Roosendaal was met maar liefst drie viertallen afgereisd naar Kootwijk Hun‘Friezenteam Anke’ won de tweede prijs in de klasse L. De eerste prijs in de klasse L ging naar Friezen viertal Boxmeer.

Kampioenen
Kampioenin de klasse B: Sanne Timmer met Trijntje van het Houkumhuis Ster Sport (Brandus 345)Kampioen in de klasse L1: Bodien Grijpstra met Matsje B.V. Ster(Gjalt 426)
Kampioen in de klasse L2: Annette Verbeek met Hedwig fan Stjinnendaam Ster (Dries 421)
Kampioen in de klasse M1: Leonie Evink met Mees 497 (Tymon 456) 
Kampioen in de klasse M2: Harmina Holwerda met Mario fan Bokkum (Jasper 366) 
Kampioen in de klasse Z1: Judith Pietersen met LimitedEdition (Uldrik 457) 
Kampioen in de klasse Z2: Esther Liano met Stal Liano’s Doede (Lammert 260) 
Kampioen in de klasse ZZ-licht: Esther Liano met Stal Liano’s Thijs (Beart 411).

Subtopkampioenen:ZZ-Zwaar: Wendy Okkema met Stal Okkema’s Eos (Olgert 445) 
Lichte Tour: JoyceHaaijer-van der Meulen met Horses2fly Tialda H. Ster Sport (Jasper 366)
Zware Tour: Marc Peter Spahn met Elias 494 (Jorn 430).

Door Tess Mutsters 


DOE MEE: ALRAKO KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR GAAT WEER VAN START!

Het buitenseizoen is begonnen. Fokvereniging Het Friesch Paard Limburg gaat van start met de eerste selectiewedstrijd op 30 april in Sevenum. Onze eigen wedstrijden zijn 17 juni in Prinsenbeek en 6 augustus in Hilvarenbeek. Alle ruiters met een KNHS startkaart en een KFPS geregistreerd Fries paard kunnen meedoen aan de landelijke dressuurcompetitie. De finale is 23 september in Kootwijk.

KFPS Kampioenschap van B tot en met ZZ-Licht en Subtop

Vorig jaar vierden we ons derde lustrum met drie geweldige kampioenen in de Subtop. Kampioen Zware tour Melanie Mouthaan met Wilke-C van de Wijdewormer, Kampioen Lichte tour Marc-Peter Spahn met Djorn van de Demrostables (nu stamboekhengst Elias 494) en Kampioen ZZ-zwaar Judith Pietersen met Kop Jansen Bas schreven geschiedenis. Voor de Subtop geldt een vrije inschrijving.

Voor de klasse B tot en met ZZ-Licht dient een combinatie zich voor het kampioenschap te selecteren via de selectiewedstrijden welke georganiseerd worden door de Fokverenigingen.

Verder is er weer de populaire wedstrijd voor vier- en zestallen op de finaledag. Voor de afdelingsdressuur moet er minimaal eenmaal 60 procent zijn gescoord om mee te mogen doen in Kootwijk. Dus ga deze sportieve uitdaging aan en formeer samen met je ruitervrienden een vier- of een zestal en doe mee!

 ALRAKO KFPS Kampioenschap Dressuur 2017

Organisatie: Dressuurcommissie gezamenlijke fokverenigingen
Hoofdsponsor: ALRAKO, Kootstertille www.alrako.nl
Info en reglementen: www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl
Contact: wedstrijdsecretariaat@dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl

 Finale: Zaterdag 23 september in Kootwijk

PASSIE VOOR FRIEZEN, PASSIE VOOR DRESSUUR:

KFPS kampioenschap B t/m ZZ-Licht

KFPS kampioenschap Subtop

Wedstrijd afdelingsdressuur (vier- en zestallen)ALRAKO NIEUWE HOOFDSPONSOR KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR 

ALRAKO BV uit het Friese Kootstertille is de nieuwe hoofdsponsor van de KFPS outdoor competitie georganiseerd door de fokverenigingen. De Grasdijk is bijna twee jaar de hoofdsponsor geweest. Vanaf nu heeft de landelijke competitie een nieuwe naam: ALRAKO KFPS Kampioenschap Dressuur. ALRAKO BV is leverancier van kunststof en aluminium ramen, deuren en kozijnen en zij doen tevens het installatiewerk.
 De families Dijk en Lemstra van ALRAKO hebben enorme affiniteit met Friese paarden in de sport. De familie Dijk vierde successen met hun Kroon en Sportmerrie Celma P. Deze Gerrytdochter was indoorkampioen mennen 2006/2007. Zeer bekend is de alleskunner de Kroon en Sportmerrie Auckje fan ‘e Alde Ryd van de familie Lemstra. De Tsjalkedochter uit eigen fokkerij imponeert onder het zadel en in tuig. Bovendien was ze vorig jaar fokdagkampioene van Ta it Bihald in Sumarreheide en won ze op de Centrale Keuring de Pavo Fryso Bokaal Tuigaanleg merries. Zoon Nanning Lemstra is een graag geziene voorbrenger op de fokdagen. 

ALRAKO KFPS Kampioenschap van B tot en met Grand Prix! 
Bij de ruiters loopt de spanning op. De laatste selectiewedstrijd van Fokvereniging It Fryske Hynder is 28 augustus in Koudum. Bent u ook benieuwd hoe onze ruiters er voorstaan? Kijk dan even op onze website.Het dressuurkampioenschap zal voor de 15de keer worden gehouden in Kootwijk, reden voor een feestje! De subtop is geen gewone wedstrijd meer, er kan ook worden gestreden om de KFPS kampioenstitels! Verder is er een wedstrijd voor vier- en zestallen. Een week na de Centrale Keuring kunnen we allemaal weer genieten van onze allerbeste Friese paarden maar dan in de sport! Dit dressuurfeest mag niemand missen, kom ook uw favorieten aanmoedigen en beleef het mee. Dameszadelclub Fleurop en Z-Friezenteam Groningen zijn er ook! 

ALRAKO KFPS Kampioenschap Dressuur 2016
Organisatie: Dressuurcommissie gezamenlijke fokverenigingen 
Info en reglementen: www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl 
Hoofdsponsor: ALRAKO BV: www.alrako.nl 
Finale: Zaterdag 24 september in Kootwijk 
PASSIE VOOR FRIEZEN, PASSIE VOOR DRESSUUR

Aanvang: 9.00 uurKFPS kampioenschap B t/m ZZ-Licht 
Nieuw: KFPS kampioenschap SubtopWedstrijd afdelingsdressuur (vier- en zestallen)

 DE GRASDIJK KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR 2015

Na een landelijke selectie komen alleen de allerbeste Friese paarden aan de start in de finale van De Grasdijk KFPS Kampioenschap Dressuur in Kootwijk afgelopen zaterdag 19 september. Meedoen is al een prestatie op zich.

In het ZZ-licht was het Joyce Haaijer-van der Meulen die na een spannende kürfinale het kampioenslint kreeg met de door de familie Haaijer zelf gefokte stermerrie Tialda H. (v. Jasper 366) “Hier voel ik mij echt kampioen!” straalde de amazone na afloop. Het is al de vierde keer dat deze combinatie de kampioenssjerp krijgt uitgereikt en dat steeds in een hogere klasse. Een geweldige prestatie en het einde is nog niet in zicht, ze was bovendien KNHS kampioen van Friesland. Als organisatie zijn we natuurlijk extra trots want Joyce is namelijk ook lid van de dressuurcommissie.

 We waren de laatste jaren verwend met altijd prachtig weer. Dit jaar viel er in de ochtend toch regen. Gelukkig bleef de bodem goed en in de middag kon iedereen genieten van de zon. Het evenement werd goed bezocht, ons commissielid Marian Smits had zelfs te maken met een wel zeer enthousiaste fan. Tijdens haar proef parkeerde een bezoeker zijn auto keurig naast de jury-auto! Helaas kwam dit de proef niet ten goede, dat was balen, maar uiteindelijk kon de altijd goedlachse Marian de humor er wel weer van inzien.

Goed seizoen

Margriet Koopmans-Wiersma had deze zomer al een heel goed seizoen met een fraaie derde plaats op de Hippiade. Nu werd ze L2 kampioen met Mauritszoon Ide K.W. en met de stermerrie Tallina (v. Dries 421) werd ze reserve in de ZZ-Licht. Beide paarden komen ook nog uit de eigen fokkerij. Bovendien werd de amazone overladen met extra prijzen, ze was de beste ruiter van het ochtendprogramma en dat was goed voor een mooie staatsiedeken en een rij-jasje van HORKA. En dan was ze ook nog overall de beste boven de 25 jaar in de spannende finale met Ide K.W. Hiervoor kreeg ze een bon voor een overnachting in paardenhotel “De Cantharel” in Apeldoorn en ze mag dan haar beide paarden meenemen! De nog maar 15 jarige Demi van Nuys hield haar hoofd koel in de finale. In de ochtend stond ze nog vijfde in de B maar ze ging er uiteindelijk wel met de kampioensjerp vandoor met de Pierdochter Goedele van de Demro Stables, deze merrie komt uit de eigen fokkerij. In de ZZ-licht werd de jonge amazone derde met Hielke van de Demro Stables.

Beste merrie Jildau Wytske fan de Brinkhof

De 19 jarige Puck Wilmink mocht met de prachtige merrie Jildau Wytske fan de Brinkhof (v. Norbert 444) extra lang stilstaan tijdens de huldiging. De combinatie werd kampioen in de L1 en Jildau Wytske was de beste merrie in de klasse B/L en daarvoor kreeg ze een staatsiedeken en drie privé lessen van de bekende amazone Esther Liano. Maar dat was niet alles, ze won het felbegeerde Fryso-zadel van Tweespan Ruitersport omdat ze de beste jeugdruiter was in de finale. De ervaren Esther Liano uit Harkema weet zich ook ieder jaar te plaatsen en altijd met nieuwe talentvolle paarden. Zij werd kampioen in de M2 met de Beartzoon Thijs en werd reserve met de Mauruszoon Pattaconk’s Hugo in de M1. Marijke Folmer-Boelen is eveneens een zeer ervaren amazone en ook zij lijkt een abonnement te hebben op finale rijden, uiteraard met de dekhengsten van De Nieuwe Heuvel uit Lunteren. Ditmaal plaatste ze zich met de imponerende stamboekhengst Hette 481 en werd kampioen in de M1. De juryleden Verwer, Van Wissen en Bonhof hadden genoten van de Z1 en de Z2. “Het was verrassend goed en de paarden werden mooi van de hand gereden”. Deze complimenten waren dus speciaal voor de Z1 kampioen Annette Verbeek uit Blija met de Tietsedochter Cirsten en de kampioen van de Z2 Marc-Peter Spahn met de Jornzoon Djorn van de Demro Stables. Marc-Peter Spahn was net de trotse vader geworden van een zoon, toch kon hij zijn hoofd erbij houden en reed hij een hele harmonieuze kür op muziek.

Kampioenen happening

De prijsuitreiking te paard was echt een happening, het duurde wel even want de kampioenen kregen allemaal een chique grijze kampioensdeken van Bolsterbos op. Vervolgens kon voorzitter Boudewijn Sengers samen met de nieuwe hoofdsponsor Frank van den Boogaert van De Grasdijk en Gerald Pots, de vertegenwoordiger van het KFPS de gelukkigen feliciteren. Van het KFPS krijgen de res-kampioenen en de derde prijswinnaars nog een waardebon opgestuurd. Janna Koes kwam alle kampioenen, res-kampioenen en derde prijswinnaars verblijden met een bon voor een combinatietraining op de flexchair en te paard. Kortom voor de finalisten was er genoeg te winnen. De vierde prijswinnaars mochten een waardebon ophalen bij het secretariaat voor een gratis zak Besterly voer. Tot slot is het dan eindelijk tijd voor de ereronde. Dat was nu ook weer genieten door de paarden, ruiters en het meelevende publiek, een prachtige afsluiting van een fantastisch dressuurfeest!

De Grasdijk KFPS Kampioenschap Dressuur, uitslag 19 september Kootwijk: B: kampioen Demi van Nuys met Goedele van de Demro Stables 67%; L1: kampioen Puck Wilmink met Jildau Wytske fan de Brinkhof 68,33%; L2: kampioen Margriet Koopmans-Wiersma met Ide K.W. 69,33%; M1: kampioen Marijke Folmer-Boelen met Hette 481 68,89%; M2: kampioen Esther Liano met Thijs 67,56%; Z1: kampioen Annette Verbeek met Cirsten 66,96; Z2: kampioen Marc-Peter Spahn met Djorn van de Demro Stables 73%; ZZ-Licht kampioen Joyce Haaijer-van der Meulen met Thialda H 68,25.

Viertal wedstrijd

De viertallen hebben nu echt hun plek gevonden in Kootwijk. Er kwamen dit jaar zes viertallen aan de start. De zussen Annette, Anna-Rixt, Marrit en Marije Verbeek uit Blija (Dongerruters) met de door de familie zelf gefokte paarden wonnen overtuigend de L/M met 69,60%. Dat was tevens de hoogste dag score en hiermee wonnen ze een combinatietraining op de dressuursimulator en de flexchair aangeboden door Ruiter Balans Centrum uit Veeningen. Van de beide Z viertallen was ’s Gravenhof de beste met 66,80%. Dit team bestond uit Debby de Graaf, Laura Roling, Anke Kuppens en Miriam Westmaas. De viertallen De Dongerruters en Z-Friezenteam gaven een zeer aansprekende demonstratie op muziek tijdens het middagprogramma. Dit werd speciaal gedaan om het afdelingsdressuur te promoten. Dus we hopen volgend jaar nog meer teams te kunnen verwelkomen!

Subtop wedstrijd

De prestaties in de ZZ-zwaar waren nogal wisselend. Enkele ruiters moesten zelfs afgroeten omdat de paarden blijkbaar spoken zagen. De juryleden vonden bovendien dat de meeste paarden te kort in de hals werden en dan komen de oefeningen niet goed tot hun recht. De eerste proef werd gewonnen door Susan Bouwman-Wind met de stamboekhengst Tjaarda 483 met 62%. De veelzijdige hengst werd een week daarvoor nog reserve kampioen bij de dekhengsten voor de sjees! De rode rozet was voor Hilda Rijpkema met haar aansprekende Wikkezoon Knillis, zij scoorden 60,57%. In de tweede proef kwam Karen Beijaard bovenaan met Imke van de Miede (v. Olof) met 63%. De top van de Lichte tour rijders reden mooie proeven, bovendien scoorden bijna alle combinaties boven de 60%, een zeer positieve ontwikkeling voor onze Friezen in de hogere dressuur. De Intermediaire I en de Prix St. Georges werden in handicap verreden. De eerste prijs ging naar Ingeborg Klooster, zij reed zeer sterk en scoorde met de Branduszoon Lex oet oale Kloosterveen maar liefst 67,3%! De tweede prijs ging naar Esther Liano met de Wierdzoon Pattaconk’s Pluto met 65,72%. Harmina Holwerda zat er met 65,13% dichtbij en werd derde met haar mooie Petrus Pj, een zoon van Heinse 354. De vierde prijs was voor Thea Dijkstra met de stamboekhengst Michiel 442. Door een fout van de organisatie werd ze niet opgeroepen voor de prijsuitreiking te paard, dat was jammer en dat betreuren we zeer. In ieder geval kan Thea wel super trots zijn op Michiel 442 want ze scoorden 64,01%! Melanie Mouthaan reed als enige de U25 proef met de Fabezoon Wilke-C van de Wijdewormer, het was goed voor 63,02% en daarmee won ze de Midden tour (U25 in handicap met Intermediaire II). Esther Liano was in de wolken met haar percentage van 60,79 met de Winandzoon Ebele fan Groenestein in de Intermediaire II. De ruin blonk uit met z’n sterke verruimingen en in de series. Het was de eerste keer

en dan meteen winst, het betekend bovendien dat de combinatie nu startgerechtigd is in de Grand Prix. “Er moeten nog dingen beter worden zoals de passage en de piaffe voordat we overgaan, maar daar gaan we hard aan werken. De eners springt hij al. Ik weet dat Ebele dit niveau aankan, hij wil het echt voor mij doen.” Van eigenaar Jaap van der Rhee van Stoeterij Groenestein krijgt Esther alle kansen om dit doel te bereiken. Jenny Veenstra reed als enige een Grand Prix kür op muziek. Ze reed de proef in de hoofdring op het gras. Jenny Veenstra toonde met de Rypkezoon Wolter V de zwaarste oefeningen uit de gespecialiseerde dressuursport. De prachtige proef werd beloond met 63,88%. Voor alle deelnemers aan de Subtop was er een goodybag van Super-Horse.