Terug naar nieuwsoverzicht

Zilverschoon van Zomerstaete verovert drie titels tijdens zomerse fokdag te Hilvarenbeek

Tijdens de tweedaagse fokdag georganiseerd door Fokvereniging het Friesche Paard Zuid Nederland werd Zilverschoon van Zomerstaete (Hessel 480 x Onne 376), gefokt en in eigendom van L. Flier, Zomerstaete B.V. te Barendrecht uitgeroepen tot beste driejarige, Kampioen van de drie jaar en oudere merries én Algeheel Fokdagkampioen. Volgens de juryvoldeed deze prachtige jonge merrie bijna geheel aan het fokdoel dat het KFPS voor ogen heeft en dus deed ze haar naam eer aan.

Op zondag werden 50 veulens gekeurd in één baan. Detoelichting van de jury bij ieder veulen zorgde ervoor dat het een leerzame dagwas voor het publiek. Drie hengstveulens en vijf merrieveulens werden bekroondmet een eerste premie, een prachtig resultaat.
Twee paarden verschenen zondag in de Pavo Fryso Bokaal voor jonge Friesepaarden met tuigaanleg. Tooske van Diphoorn (Alke 468 x Folkert 353) van fam.Raaijmakers uit Geffen is door naar de finale met 70 punten.
In het kader van het Alrako KFPS Kampioenschap Dressuur 2018 Friese paardenwerden in het zonovergoten Hilvarenbeek selectiewedstrijden verreden. Er werdeerder gestart met het programma om voor de warmste periode van de dag klaar tezijn. Uitslagen zijn te vinden op www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl.

Op maandag werd om half 8 gestart met de driejarigen. Doorde zomerse warmte werd het programma op maandag aangepast. Er werden op maandag20 veulentjes gekeurd. Zes hengstveulens werden bekroond met een 1epremie en twee merrieveulens gingen met een oranje lint naar huis. Bij de vierentermerries werden twee 1e premies toegewezen. Deesje van d’nMeulenpad (Meinte 490 x Gjalt 426) van J.M. Janssen uit Vogelwaarde werd alseerste geplaatst en werd later Jeugdkampioen.

In de koninginnenrubriek (3-jarige merries) werden maarliefst 32 paarden gekeurd. Hiervan werden 4 paarden beloond met een 1epremie en 12 met een 2e.  Bijde vier- tot zesjarige stermerries werd Tjawi van de Demro Stables (Alwin 469 xFabe 348) uitgenodigd voor de Centrale Keuring. Bij de 7 jaar en ouderestermerries kreeg Lady-Nora van de Heemstede (Norbert 444 x Anton 343) eenuitnodiging voor de centrale merrie keuring later dit jaar in Drachten en ookde twee aanwezige kroonmerries kregen beiden een uitnodiging.

In het middagprogramma werd gestart met het kampioenschapvoor het beste hengstveulen. Deze titel mag Gideon fân Stal Bellefleur (Norbert444 x Beart 411) van fokker en eigenaar Stan Derksen uit Oosterhout dit jaardragen. Reserve beste hengstveulen werd Hidde Hindriik fan fiif Roazen (Fonger478 x Stendert 447) van fokker en eigenaar S.A.B. Rooze- van der Kemp uitAchtmaal.
Beste merrieveulen én reserve jeugdkampioen werd de Bikkel 470 nakomeling Glory(MV Harmen 424) van F. Schoenmakers uit Oirschot. Dit veulen bleef, zelfs indeze warmte, steeds maar weer met veel kwaliteit ronddansen. Hannelore H. fan ’tKoetsveld (Jurre 495 x Andries 415)  vanfokker en eigenaar A.O.G. Jansen & S. Munoz uit Alblasserdam werd reservebeste merrieveulen.

Met het oog op dierenwelzijn werd op zondag al besloten hetmiddagprogramma op maandag in te korten. Dit betekende helaas dat dehengstenshows dit jaar niet door konden gaan. Wel werden twee tuigrubrieken verreden.Als eerbetoon aan Annie Slokkers werd de ‘Annie Slokkers wisseltrofee’verreden, een damesrubriek voor regio Zuid Nederland. De rubriek werd, net alsin 2017, gewonnen door Merle van de Waelhoeve van Margreet Hendriks van Warbijuit Zuilichem. Ook kon het publiek genieten van de spectaculaire Open KlasseTuigrubriek met zes deelnemers. Hier ging Dort-Jan Raaijmakers met Tooske R.(Alke 468) van fam. Raaijmakers uit Geffen er met de eerste prijs vandoor.  Aansluitend aan de Open klasse werd aandachtbesteed aan het recente overlijden van oprichter, oud penningmeester en erelid deheer Jo Soetens.

We kijken terug op twee gezellige en goed verlopen dagen,waarbij het publiek werd voorzien van meerdere schaduwplekken rondom de ring.Het strodorp zorgde voor een mooie afwisseling en alle medewerkers envoorbrengers werden volop voorzien van fris water. In het belang van hetwelzijn van onze Zwarte parels werden meerdere voorzorgsmaatregelen getroffen,zoals extra waterpunten op het terrein, inkorten van het programma en extraschaduwplekken in de vooropstelling van de paarden. Volgend jaar hopen we het40 jarig jubileum van onze fokdag te mogen vieren.

 Klik voor de uitslagen op deze Link