Terug naar nieuwsoverzicht

Vrijdag 18 maart 2016 Kaderavond Fries Paard Dressuurpaard

Mooi en functioneel!

In de fraaie ambiance van Academy Bartels in het Brabantse Hooge Mierde vond vrijdagavond 18 maart de drukbezochte kaderavond van Fokvereniging Het Friese Paard Zuid Nederland plaats. Een avond met een afwisselend programma dat geheel in het kader van het Friese paard als dressuurpaard stond.

Meer dan 150 bezoekers werden ontvangen in het fraaie Koetshuis. In de aanpalende rijbak vond iedereen een plaatsje op het terras. Vervolgens gaf Tineke Bartels (Olympisch dressuuramazone, trainer en bondscoach  pony's, junioren en young riders) op haar onnavolgbare wijze een clinic waarin ze liet zien hoe je de leermomenten opzoekt bij de opleiding en training van je Friese paard. Voor deze clinic waren dressuurruiter Peter Spahn met Djorn van de Demro Stables, dressuurruiter en vrijwilligster bij de fokvereniging Monique Moonen met Ysbrand Ygrek, en de winnares van de Wintercompetite Zuid Nederland Chaline Hensen met Femmie van S. uitgenodigd om deel te nemen. Elk van hen kreeg een kwartier instructie waarin Tineke duidelijk maakte waar de leermomenten zaten. Zelfs Peter Spahn had nog een beetje bij te leren. Tineke Bartels was zeer te spreken over de kwaliteit van de paarden. In haar clinic stond de consequente aanpak van de Fries centraal: Niet denken van een beetje lukt het altijd ,nee, super consequent zijn. 

Na de clinic kregen de bezoekers een rondleiding door de stallen. Aansluitend nam iedereen plaats in het Koetshuis om deel te nemen aan de discussie van de avond. In het panel zaten Peter Spahn, Tineke Bartels, KFPS hengstenjurylid Frenk Jespers en Fokker van jaar 2013 Anton Schut. Bestuurslid Mirella van Leeuwen leidde de discussie in goede banen aan de hand van een aantal stellingen. De zaal deed enthousiast mee. De levendige discussie leverde aan het eind van de avond een conclusie op waarmee iedereen tevreden was. We willen een rastypisch, mooi paard dat gezond is en beschikt over een goede conditie (functionaliteit) met een goede instelling. Anton Schut: Om dit paard te fokken zouden meer indexeringen beschikbaar moeten komen over bijvoorbeeld conditie en werkwilligheid. Frenk Jespers: Het ras moet prevaleren, maar daarbinnen moet je de functionaliteit optimaliseren. Tineke Bartels: Behoud van het Friese ras is belangrijk, het is ons erfgoed. Je moet als sporter die raskenmerken niet willen laten verdwijnen. Bedrijf de sport vanuit passie voor je paard en heb LOL met je KNOL! Peter Spahn: Je moet de oudere hengsten die  instromen in de hengstenkeuring niet onderschatten. Zij hebben zich bewezen in de sport en daarmee aangetoond dat ze over gezondheid en het goede karakter beschikken. Dat is ook een positieve invloed op de fokkerij.

Is het Friese paard dan wel geschikt voor topsport? Dat is haalbaar, maar net zoals in het KWPN, slechts voor een kleine groep en het interieur, oftewel de gezondheid moet optimaal zijn aldus Peter Spahn. Tineke Bartels: De instelling moet goed zijn, ze moeten een bepaalde mentale hardheid hebben. Maar bedenk: 50% van het toppaard wordt gemaakt, niet gefokt!

De beoordeling van de galop in de hengstenkeuring kwam specifiek aan de orde. Volgens Tineke Bartels zijn de paarden daar zo opgejaagd dat ze niet te beoordelen zijn.Frenk Jespers vindt ook dat het beoordelen van de galop in de kooizeer moeilijk is. Hij is voor de invoering van het longeren als onderdeel van keuring. Bijvoorbeeld in de tweede of derde bezichtiging. De galop moet wel gepunt worden voor de selectie ten behoeve van gegevens voor geschiktheid in de dressuur. De galop is dan bijna belangrijker dan de draf.

Iedereen was het er ook over eens dat de kloof die gevoeld wordt tussen fokkers en gebruikers kleiner moet worden. Frenk Jespers: De kennis over de wensen van een dressuurruiter ontbreekt nogal eens bij de fokkers. Die zouden meer rekening moeten houden met de vraag van de markt. Het is tenslotte ook een financieel plaatje. Na handopsteking in de zaal bleek dat de verdeling tussen ruiters en fokkers fifty fifty was. Dit betekende in elk geval dat deze kaderavond een bijdrage leverde aan het dichten van deze kloof. Hier ligt duidelijk een rol voor de fokvereniging: fokkers en gebruikers bij elkaar brengen!

Sjouk Hoitsma

Klik hier voor het foto album