Terug naar nieuwsoverzicht

Veulenavond 11 mei druk bezocht

Vrijdagavond 11 mei organiseerde de Fokvereniging een avond rondom het veulen op de keuring. Elk jaar is het weer spannend om met je nieuwe veulen(s) naar de keuring te gaan en te horen wat de experts er van vinden. Zelf vind je je veulen natuurlijk de mooiste van allemaal, maar waar moet je nou eigenlijk naar kijken?

Meer dan 50 mensen kwamen hiervoor naar Stal De Lagevoort van Jan en Maria van Driel in Liessel. Sommigen dachten dat ze abuis waren vanwege de grote hoeveelheid shetlandponies in de weiden rondom deze prachtige locatie, maar dat viel mee. Naast een succesvolle hengstenhouderij en fokkerij van shetlandponies, zijn Jan en Maria enthousiaste fokkers van Friese paarden.

Iedereen werd ontvangen met een kopje koffie in de gezellige foyer waarna men naar de overdekte rijhal toog om onder leiding van inspecteur Jan Hendriks een aantal veulens te bekijken.

Jan vertelde hoe de jury een veulen beoordeelt en liet de deelnemers meebeoordelen. Waar kijk je naar bij een veulen op stand, in stap en in draf? En hoe zet je je beoordeling om in een cijfer? Het blauwe papiertje dat je van de jury krijgt nadat ze je veulen beoordeelt hebben, bevat een aantal cijfers. Hoe komen die cijfers tot stand? De uitgebreide toelichting van Jan Hendriks was verhelderend. Daarnaast was er voldoende ruimte om vragen te stellen en daarvan werd veelvuldig gebruik gemaakt. Eén van de wetenswaardigheden die Jan wist te vertellen was dat de stap van het veulen weinig voorspelt over de stap van dit veulen als volwassen paard. De draf daarentegen verandert niet zo erg meer en heeft een goede voorspellende waarde voor de draf van het volwassen paard.

En oude boerenwijsheden kwamen ook weer van stal: je beoordeelt je veulen op 3 uur, 3 weken, 3 maanden en 3 jaar! Volgens Jan zit daar veel waarheid in. In totaal 5 veulens werden beoordeeld. Zonder dat Jan Hendriks of de omstanders wisten wat de afstamming was. Dat maakte het evenement extra spannend en interessant. Niemand durfde zich te wagen aan het raden van de vader.

 


Nadat van elk veulen de afstamming bekend werd gemaakt waagde Jan zich ook aan een voorzichtige voorspelling voor de toekomst van het veulen als gebruikspaard. Zijn enorme kennis van de bloedlijnen en prestaties van de voorouders kwam hier goed van pas.

Hierna gaf Erwin Spliethof, eigenaar van Trainingstal Spliethof, een toelichting op het voorbereiden van een veulentje op de keuring.

 Hoe zorg je er voor dat je veulen optimaal op de keuring verschijnt? In elk geval is het heel handig om het veulen te laten wennen aan een halster en een touw. Verder is het handig om te weten hoe je het veulen toiletteert, wat scheer je wel en wat niet? En natuurlijk zorg je ervoor dat je op de dag van de keuring voorbrengers geregeld hebt. Dat voorkomt nodeloos wachten bij de ring. Dat is van belang want het veulen is snel vermoeid door de vele indrukken en dat beïnvloedt zijn prestaties.

Na 2 uur intensief informatie opdoen was het nog lang gezellig in de foyer in Liessel. We danken Jan Hendriks en Erwin Spliethef voor hun nuttige en leerzame lessen en natuurlijk Jan en Maria van Driel voor de gastvrije ontvangst. Tot slot bedanken we Tom en Sascha Snellenburg van Stoeterij de Hondshoeve voor het ter beschikking stellen en voorbrengen van hun paarden met veulens.

Ook geïnteresseerd in de activiteiten van onze vereniging? Om op de hoogte te zijn van de meest actuele informatie zorgt u best dat uw e-mailadres bekend is bij de vereniging. Meldt u aan bij :
penningmeester@friesepaardzuidnederland.nl