Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag en uitslagen 6 augustus

Fokdag Hilvarenbeek 2012: Twee veelzijdige dagen


Het jaarlijkse hoogtepunt van de Fokvereniging ligt weer achter ons: het waren twee mooie dagen met onverwacht veel zon, prachtige paarden, een veelzijdig programma en een enthousiast publiek.


Maandagochtend begon bijtijds om 8 uur met de keuring van de driejarige merries o.l.v. inspecteur Harrie Draaijer. Hij had een vol programma van wel  42 paarden die allemaal voor 13.00 uur in vier groepen gekeurd moesten worden.  Deze koninginnenrubrieken zijn altijd weer heel spannend. Het leverde twee eerste premiemerries op:  cat. 154 Froukje van Boazum (Maurus x Tjitte) van Fam. Damen uit Bemmel  en cat. 168 Fraukje T. van fokker eigenaar H.J.M.M. Teunissen uit St. Anthonis. Froukje van Boazem werd later in de middag uitgeroepen tot Beste Driejarige.  Verder behaalden nog 10 driejarigen op deze dag  de zo begeerde ster met tweede premie.
Bij de jeugd werden bij de hengstveulens de twee beste veulens met een eerste premie uitgenodigd voor de kampioenskeuring die middag.  Uiteindelijk ging cat. 80 Ole A. (Tsjalke x Fabe) van fokker/eigenaar  H.J van de Anker uit Poederoijen er met het kampioenslint vandoor. Bij de merrieveulens werdenn van de in totaal 12 eerste premies van beide dagen, 6 veulens uitgenodigd voor de kampioenskeuring. Op 1A kwam cat. 30 Maxima Boszorg (Pier x Krist) van fokker/eigenaar Stoeterij Boszorg uit St Anthonis. 1B werd cat. 39 Nalina R. (Tsjalke x Feitse) van fokker/eigenaar J.P. Raaijmakers uit Geffen.


De enters en twenters werden in de middag op tal gezet. Dit leverde alleen bij de twenters 4 eerste premies op. Voor het jeugdkampioenschap kwamen dan de 1A Gerlinde D. (Andries x Folkert) van mevr. Van Dijk- Van Dijk uit Delfgauw (cat.136) en de 1B Geke Galloper (Jerke x Tije) van fokker eigenaar Stoeterij Galloper uit Berkel en Roderijs (cat. 132)  in aanmerking. 

 Jeugdkampioen werd het koppaard van de twenters Gerlinde D.  Het reserve-kampioenschap ging naar Nalina R. (cat. 39)die ook reserve was bij de merrieveulens.
Ook de fokdagrubrieken van de 4 tot 6-jarige merries, de 7 jaar en oudere merries en de kroonmerries werden in de middag op tal gezet. Bij de eerste groep kwam op 1A Carmen O. (Jerke x Sape) van G.A.J.J. van de Berk uit Erp( cat. 206) en op 1B kwam de voormalig fokdagkampioene Willemke A. fan de Eibershof van Mevr. S. de Jongh-Rijkers uit Heijningen (cat.201).  Bij de 7 jaar en ouderen werd Renske van de Shamrock van C.J. Beentjes uit Akersloot (cat.210) 1A maar kon niet deelnemen aan het kampioenschap omdat de eigenaar buiten het fokgebied woont en  niet lang genoeg lid was van de fokvereniging.  Van de kroonmerries waren alle paarden eerste premie-waardig bevonden. Op 1A  kwam Bryske-Dame (Jerke x Jasper) van J.G.M. Drost uit Heeswijk Dinther (cat. 217). 1B werd ingenomen door Tieneke R. (Felle x Oeds) van  J.H. Rietveld uit Sprang Capelle (cat. 216).
Bij de drie jaar en ouderen kampioensrubriek werd het spannend. Na enkele rondjes zweten besliste de kampioensjury olv Harrie Draaijer dat alle paarden de baan konden verlaten en de kroonmerries Bryske-Dame en en Tieneke R. werden opgesteld als kampioen en reserve-kampioen 3 jaar en ouderen. Bij de kampioenskeuring kon de jeugd daar geen verandering in brengen en werden de beide kroonmerries opnieuw als kampioen en reserve-kampioen geplaatst.


Algeheel kampioen Hilvarenbeek 2012: Bryske Dame (Jerke x Jasper) van J.G.M. Drost uit Heeswijk Dinther (cat. 217)

Reserve kampioen Hilvarenbeek 2012: Tieneke R. (Felle x Oeds) van  J.H. Rietveld uit Sprang Capelle (cat. 216)


De hoofdprijs van de loterij, een dekking van een KFPS stamboekhengst naar keuze, werd gewonnen door Carla Ooms uit Ameide en daarmee kwam er een einde aan het middagprogramma. Het was een vol programma geweest met optredens van roofvogels en een presentatie van de verschillende disciplines van een ander barok paard: de Andalusiër.

 En dit jaar waren er zelfs 8 dekhengsten die hun opwachting maakten, de meesten werden gepresenteerd onder het zadel.  Het publiek genoot.


Alle eigenaren van de kampioenen van harte proficiat! De kampioensborden zullen bij de jaarvergadering feestelijk worden uitgereikt!

uitslagen keuring 6 augustus  

voor nog meer foto´s zie onze facebookpagina, wordt vervolgd...