Terug naar nieuwsoverzicht

Nagenieten van Phaidra in Ahoy

De Spaanse rijschool en hun voorprogramma.. 
Wat een belevenis op zondag 29 oktober in Ahoy Rotterdam.Samen met meer dan 10.000 bezoekers konden we genieten van de Spaanse Rijschool uit Wenen.Slechts een maal per jaar verlaten de Lipizzaners en hun berijders de Barokke Hofburg in Wenen voor een buitenlandse tournee. We waren dan ook zeer benieuwd naar hun show die ze om de 5 jaar in Nederland brengen. 

De hengsten starten hun opleiding vanaf 4jaar. Pas op 12 jarige leeftijd bereiken ze het hoogste niveau, waarna een jarenlange verfijning en verbetering plaatsvindt. Paarden van 25 jaar zijn geen uitzondering.De ruiters hebben er zelfs 8 tot 12 voor nodig. De eerste jaren oefenen de ruiters in opleiding vooral de juiste positie in het zadel. Sinds 2008, en voor het eerst in de geschiedenis van de Spaanse Rijschool, worden ook vrouwen aangenomen.Tijdens de voorstellingen van de Spaanse Rijschool zijn, op de klanken van de klassieke Oostenrijkse muziek, alle veeleisende onderdelen van de hogeschool te zien, van passages, piaffes, galop-pirouettes tot en met de moeilijke schoolsprongen. De paarden worden zowel bereden als aan de teugels geleid gepresenteerd. Het hoogtepunt is, na de pas de deux waarbij twee paarden figuren in elkaars spiegelbeeld uitvoeren, de quadrille: perfecte choreografie op de historische dansmuziek uit de tijd van het Weens Congres. Daarbij voeren acht Lipizzaners en hun ruiters, sierlijk en met uiterste concentratie, dit ballet van de witte hengsten uit. 

Het voorprogramma werd volledig verzorgt door Friese paarden. Wat een geweldig podium om hier onze Zwarte Parels aan een groot publiek te mogen showen. Allereerst was er een optreden van Phaidra met 16 combinaties. Het Friesian Top Dressage Team was aanwezig met 8 combinaties. Er werd door hen een kur op muziek gereden en het publiek werd verrast met een Zorro act door 2 Friese hengsten, die een Pas de Deux showden. Maar terug kijkend op deze middag hebben we eigenlijk nog het meest genoten van onze eigen Phaidra groep. Als amateurs die slechts een keer per week oefenen leverden ze een geweldige prestatie. Mede door de aankleding met prachtige kostuums vormden ze een geweldig geheel. De show verliep vloeiend en zeer synchroon.Chapeau voor Frans van Zon, Monique Moonen en alle amazones met hun Friese paarden. 
Over 5 jaar mogen van mij de rollen worden omgedraaid, een show van “de Friese Rijschool Phaidra” met in het voorprogramma de Lipizzaners. 

Jo en Lenie Janssen

Geniet ook mee van de aftermovie via Facebook.