Terug naar nieuwsoverzicht

Lobke fan ‘e Swarte Proenker kampioen van de zonnige Fokdag in Oosterland op 23 juni 2018

Op zaterdag 23 juni 2018 werd de “Zeelandse Fokdag”in Oosterland gehouden waar met vele rassen de Zeeuwse Dag van het Paard gehouden wordt.

Er waren veel inschrijvingen voor dit gebied wat de dag extra interessant maakt.

Tot algemeen kampioen werd uitgeroepen Lobke fan ‘e SwarteProenker, een 7-jarige Norbert kroon- en sportmerrie uit een Beart moeder van P. en D. de Meulmeester uit Serooskerke. Een hele luxe merrie met hele sterkebewegingen zowel in stap als draf. De hele ruime stap gaf de doorslag om haarkampioen te makken. Reserve kampioen werd de 4-jarige stermerrie Sonya H, ookeen jonge Norbert uit een stermerrie van Lolke van Zomerstaete uit Barendrecht.Deze merrie heeft ook een hele mooie bouw met beste bewegingen.

Bij de hengstveulen konden geen eerste premies gegevenworden maar bij de merrieveulens werden 5 veulens hiermee beloond wat ruim hetderde deel van de aangeboden veulen was. Tot kampioen werd uitgeroepen Hadeweyvan de Heikant, een Menne uit een kroonmerrie van Stendert van H. Braspenninguit Sprundel. Een evenredig gebouwd veulen met een goede stap en beste draf.Reserve werd Ingrid Fenna R, een nakomeling van Markus uit een stermerrie vanDries van  J. Raaijmakers uit Geffen. Eenlang gelijnd veulen met een mooie voorhand die 's-morgens goede bewegingen lietzien maar in de kampioenskeuring liet ze het in beweging een beetje zitten.

Zowel bij de enters als twenters werd er een merriebevorderd met een eerste premie. Daniek van de grote Overbrug, een Alwin xTsjalle van P. en uit Beek en Donk is een jeugdige jaarling die een goede stapmaar vooral een uitmuntende draf liet zien en later ook bevorderd werd totjeugdkampioen. Bij de tweejarige kreeg Cilla van het Binnenveld een eerstepremie. Het is een Epke uit een ster pref merrie van Ouke van M. Haerkens uitHeeswijk. Een voor haar leeftijd heel grote merrie die wel voldoende jeugd uitstraalde en een goede stap en nette draf liet zien. Ze werd later reservejeugdkampioen.

Bij de 4 jaar en oudere veulenboekmerries konden helaas geenpaarden bevordert worden tot ster maar bij de 3- jarige werden 3 merries stermet een tweede premie. Op kop werd geplaatst Xanne van Plexat een Tsjalke xBeart van C.Schreuders uit Brakel. Een mooi gebouwde merrie met een beste stapen nette draf waarbij ze iets meer opwaarts mocht bewegen. Vervolgens werdengeplaatst Ysah PD vd Swarte Proenker, een Hessel x Tsjalke van P & D deMeulmeester uit Serooskerke en Yfke Wijbregje vd Oostkade, een Reinder x Fetsevan Hestengaarde uit Beek en Donk.

Bij de 4 jaar en oudere stamboekmerries werd Vrouwkje vanKoningsland bevorderd tot stermerrie met een tweede premie. Een mooi gebouwde,goedbewegende langgelijnde merrie van Andries x Gradus van Zomerstaete uitBarendrecht.

Bij de vier- tot zesjarige stermerries werden 2 merriesbeloond met een uitnodiging voor de Centrale keuring met op kop de laterealgemeen  reserve kampioen Sonya H en alstweede werd opgesteld de hele mooie rastypisch gebouwde en netjes bewegendemerrie Mefrou fan ’t Brillehof. Het betreft een jonge Uldrik uit een ster prefprestatie moeder van Anton van Fam. Wulms – van de Meerakker uit Hunsel. Bij deoudere stermerries konden geen uitnodigingen gegeven worden voor de centralekeuring.

 Klik hier voor de uitslagen

Antoinette Schrauwen maakte een uitgebreide fotoreportage. Deze is te zien op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/Frieschepaardzuidnederland

Eind juni worden de foto's ook op de website geplaatst.