Terug naar nieuwsoverzicht

Leerzame en gezellige clubdag bij Erwin Spliethof

Op zaterdag 13 juni waren we met ruim 60 leden te gast op de trainingsstal van Erwin Spliethof en Linda Boon te Bladel voor onze jaarlijkse clubdag. We werden met koffie, thee en cake ontvangen in een keurige ontvangstruimte in de stal van Erwin. Buiten was het nog wat regenachtig, dus het was prima gepland dat we binnen begonnen met de presentatie van Erwin over Fokkerij begeleiding. Het werd al snel duidelijk dat dit een passie van Erwin is, zeer gedreven licht Erwin zijn visie op het fokken van het Friese Paard toe. Het werd duidelijk dat Erwin het erg belangrijk vindt dat je als fokker een duidelijk plan maakt van je wensen en toekomstbeeld van je fokkerij. Vervolgens bekijk je je paardenbestand en ga je per paard na of dit dier past binnen het plan dat je hebt gemaakt. Hiervoor is het verstandig je merries eens goed te (laten) beoordelen aan de hand van een protocol en de bevindingen te noteren. Aan de hand daarvan kan het pad uitgestippeld worden waardoor je naar je plan toe werkt. Op dat pad krijg je te maken met bijvoorbeeld hengstenkeuze, het kiezen van de juiste begeleiding bij je merrie, het vinden van een geschikte ruiter of amazone voor je paard, het aanhouden van de meest passende veulens enzovoort. Erwin heeft hiertoe voor zichzelf uitgebreide protocollen ontwikkeld en kan fokkers en paarden bij het geheel begeleiden.

Na een uitstekend verzorgde lunch met soep en een rijkelijk belegd stokbrood gezond gingen we naar buiten, waar inmiddels de zon scheen. We kregen buiten verschillende paarden te zien die op stand, los in de bak en in beweging aan de hand beoordeeld werden door jurylid Jan Hellings. Uitgebreid en duidelijk lichtte hij toe hoe gekeken wordt naar het paard en hoe gejureerd wordt. Vervolgens werden dezelfde paarden gezadeld en professioneel voorgesteld door amazones Linda Boon, José van Haaren en Monique Moonen. Benjamin Maljaars beoordeelde de paarden vervolgens vanuit zijn expertise, de dressuur. Er kwamen mooie gesprekken en discussies tot stand tussen Jan, Benjamin en Erwin en ook stelden de professionals de nodige vragen aan elkaar. Bijzonder was dat we als bezoekers deze dag allemaal mee konden luisteren en mee konden praten. Hierdoor werd het voor iedereen een heel leerzame middag waar we genoten van prachtige paarden.

Er werd afgesloten met een borrel waarna iedereen weer huiswaarts keerde met veel informatie om eens na te denken over zijn of haar idee bij de fokkerij van het Friese Paard. 

Trainingsstal Spliethof, bedankt voor de goede organisatie van de clubdag en de gastvrije ontvangst!
Ga voor meer informatie naar www.spliethofpaarden.nl.

Het foto album staat online, klik hier om direct naar de foto's te gaan. Met dank aan Noraly van Hemert: www.noralyvanhemert.nl