Terug naar nieuwsoverzicht

Hessel 480

Gerke van de Stierenweg is goedgekeurd en wordt Hessel 480!

Afgelopen 24 november werd de in Zuid Nederland gefokte hengts Gerke van de Stierenweg goedgekeurd voor de dekdienst. Gerke werd omgedoopt tot Hessel 480 en daarmee bereikt fokker Monique van Elzakker een mijlpaal waar elke fokker van droomt; het fokken van een goedgekeurde hengst!

Hengstenkeuring 2013
Tijdens de Hengstenkeuring in januari traden 9 hengsten aan in de tweede bezichtiging die in eigendom waren van leden van onze fokvereniging. Uiteindelijk werd Gerke van de Stierenweg van Cor Essens uit Boekel aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. “De Stierenweg” is een bekende naam in het Zuiden en Monique van Elzakker uit Lepelstraat heeft door de jaren heen een succesvolle fokkerij weten op te bouwen. Zij fokte de Norbert-zoon uit stermerrie Jitscke van de Stierenweg (v. Jelke). De moeder van Jitscke is de nog altijd vitale Gerlof-dochter Fryske van de Boschwijk en deze stammoeder van “de Stierenweg” had in 2012 het kampioensveulen van Vrouwenpolder aan de voet.

Verrichtingsonderzoek 2013
Gerke van de Stierenweg (Norbert x Jelke) van Cor Essens uit Boekel mocht in september in Ermelo beginnen aan, tot dan toe, de grootste uitdaging van zijn leven. Na 6 weken legde hij een keurig rijproef-examen af met 79,5 punten. Daarmee mocht Gerke door naar het tweede gedeelte van het onderzoek, waarin nog 4 weken aangespannen wordt getraind. De inmiddels tot 1.72m gegroeide hengst kreeg wat moeite om de kracht vast te houden. De inspectie had voldoende kwaliteit in Gerke gezien en waardeerde hem op het eindexamen met 77 punten voor de menproef en 76 punten voor de tuigproef. Een fantastisch resultaat voor zowel fokker als eigenaar.

Tekst Erwin Spliethof