Terug naar nieuwsoverzicht

Genieten van top kwaliteit Friese Paarden tijdens de Friese Paardendagen in Hilvarenbeek

Genieten van top kwaliteit Friese Paarden tijdens de Friese Paardendagen in Hilvarenbeek

Sterrenregen in Brabant!

Op zondag 31 juli en maandag 1 augustus hebben op het terrein aan ‘Laag spul’ te Hilvarenbeek twee succesvolle Friese Paardendagen plaats gevonden.Zondag 31 juli kenmerkte zich als een kwaliteitsvolle eerste dag van onze fokdag. Het ochtendprogramma verliep mooi. De veulen groepen kenden hoge kwaliteit, er waren maar liefst vijf eerste premies bij de hengstveulens en zelfs zes eerste premies bij de merrieveulens. Inde middag genoten we van een clinic dubbelspan rijden met Roel Wordragen en Koen van Aarle. Tevens presenteerde Nikita van Turenhout, stalruiter bij Friesian Horse stables, een prachtige jonge hengst tijdens een clinic met als thema ‘het opleiden van een jong dressuurpaard’. De deelnemer aan de rubriek Jonge Friese Paarden met tuigaanleg, Piet van Kempen met Jufferke TE. van de Sprong, mag naar de Centrale Keuring. Bij de Jonge Friese Paarden met dressuuraanleg kwalificeerden vier amazones zich voor de centralekeuring. Tevens vonden diverse dressuurwedstrijden plaats speciaal voor Friese paarden. Een gezellige cateringtent en strodorp met leuke paardenproducten en alpaca’s zorgde voor de bezoekers voor een gezellige dag uit.

Op maandag 1 augustus ging de keuring van start met enkele druppels regen. Gelukkig werd het snel droog en mochten we gedurende de ochtend verschillende keren van de zon genieten. In de prachtige rubriek éénjarige paarden werden twee eerste premies uitgedeeld. In de kwaliteitsvolle groep twee jarige paarden waren er drie eerste premies. In de eerste groep driejarigen kon de jury ook meteen twee eerste premies uitdelen. De tweede groep driejarigen was een groep met uitmuntende kwaliteit. Van de vijf paarden die terug mochten komen werden alle paarden ster verklaard,waarvan twee met een eerste premie. De derde groep drie jarigen sloot af met één eerste premie. In de eerste groep 4 jaar en oudere merries werden twee paarden ster verklaard met een tweede premie. Vier paarden in de groep van 4- tot 6-jarige stermerries kregen een uitnodiging voor de Centrale Keuring. In de groep van 7 jaar en oudere stermerries mocht één paard door naar de Centrale Keuring .

Het middagprogramma ging van start meteen toelichting door oud-KFPS inspecteur Jan Hendriks over de beoordeling van het Friese paard. Vervolgens startte het Jeugdkampioenschap met een fikse regenbui. Beste hengstveulen werd nummer 3: Boaike K. (Beart x Tsjerk) van J.A.M. Kuijpers uit Langenboom, al meerdere jaren op rij behaalde de heer Kuijpers beste resultaten met zijn fokproducten op onze keuring. Beste merrieveulen en reserve jeugdkampioen werd nummer 27: Antje G. (Epke x Sjaard) van de heer P.L.M. Geerts uit De Mortel.Het enter met nummer 86: Xandra fân Stal Bellefleur (Tsjalle xFelle) van W.H. Derksen uit Oosterhout ging er met de titel Jeugdkampioen vandoor. Vervolgens werden we getrakteerd op een prachtige Pas de deux met Bartele 472 gereden door Marijke Folmer en Alwin 469 gereden door Nynke Mulder. Nummer 121: Qantje Antje P.(Onne x Beart) van J. Peeters uit Hoogeloon werd uitgeroepen tot de beste drie jarige. In het kampioenschap beste driejarige liepen onder andere 2 merries mee van J. Peeters en tevens twee merries van J.Janssen uit Vogelwaarde. De Limietklasse regio Zuid werd gewonnen door Mart Mies met Victor M. (Jasper). Tweede werd Margreet Hendriks van Warbij met Merle van de Waelhoeve (Uldrik). Tijdens de tweede hengstenshow werden Date 477, Nane 492 en Wylster 463 met veel  bravoure voorgesteld. Het publiek, dat ondanks de regen aan het begin van de middag fanatiek bleef, genoot van de prachtige presentatie.Bij de kroonmerries werden nummer 152: Dagmar van de Oostwal (Meinsex Tije) van M. Driessen uit Erp en nummer 153: Eefke fan it Hiem(Norbert x Oege) van L. Spanenburg uit Boxtel op kop geplaatst. Drie kroonmerries kregen een uitnodiging voor de centrale keuring. Nummer 142: Mirthe M. (Onne x Jurjen) van A. Vanderper uit het Belgische West-Vleteren werd aan het einde van de middag gekroond tot kampioen drie jaar en ouder en tevens Algeheel fokdagkampioen. De eigenaren namen niet alleen het kampioensbord van het KFPS in ontvangst maar kregen ook de wisseltrofee, een prachtig en uniek bronzen beeld vaneen Fries hengst in ontvangst. Dat mag het komende jaar in huize Vanderper een ereplaats krijgen. Nummer 121 werd na haar succes als beste driejarige tevens reserve Kampioen 3 jaar en oudere merries en Algeheel reserve kampioen. Allen van harte gefeliciteerd!

Klik hier voor de uitslagen


Klik hier voor de uitslag van de dressuur op 31 juli
 

Foto's: http://www.noralyvanhemert.nl/

Fokdagkampioen Mirthe M. (Onne x Jurjen) van A. Vanderper uit het Belgische West-Vleteren, gepresenteerd door Pieter en Marijke van der Aa

Beste driejarige en reserve algeheel kampioen: Qantje Antje P.(Onne x Beart) van J. Peeters uit Hoogeloon

Jeugdkampioen: Xandra fân Stal Bellefleur (Tsjalle xFelle) van W.H. Derksen uit Oosterhout

Beste merrieveulen en reserve jeugdkampioen Antje G. (Epke x Sjaard) van de heer P.L.M. Geerts
uit De Mortel


Beste hengstveulen werd nummer 3: Boaike K. (Beart x Tsjerk) van J.A.M. Kuijpers uit Langenboom, al meerdere jaren op rij behaalde de heer Kuijpers beste resultaten met zijn fokproducten op onze keuring

Ereronde van de kampioen


Pas de deux met Bartele 472 gereden door Marijke Folmer en Alwin 469 gereden door Nynke Mulder


Limietklasse: Winnaar Mart Mies met Victor M. (Jasper)


Limietklasse tweede prijs: Margreet Hendriks van Warbij met Merle van de Waelhoeve (Uldrik)Menclinic op zondag middag


Clinic over het beleren van het jonge dressuurpaard door Nikita van Turenhout van Friesian Horse Stables. 


Pavo Phryso bokaal: Jonge Friese Paarden met Tuigaanleg


Pavo Phryso bokaal: Jonge Friese Paarden met Dressuuraanleg


Pavo Phryso bokaal: Jonge Friese Paarden met Dressuuraanleg


Strodorp