Terug naar nieuwsoverzicht

Fokdag Hilvarenbeek verslag

Fokdag Hilvarenbeek 2013: een sfeerimpressie.


Wat lag het terrein met de vier keuringsbanen en de 6 dressuurbanen er perfect bij: een geschoren grasmat, keurig uitgelijnde driehoeks- en rechthoeksbanen en overduidelijke aanduidingen corresponderend met de plattegrond in de catalogus. Maar wat had de terreincommissie de dagen daarvoor in tropische omstandigheden met temperaturen boven de 30*C afgezien om het geheel op te bouwen.
Op zondag, behalve alle dressuurproeven in 6 banen, alleen veulens ter keuring. Maar liefst 30 verschillende hengstenvaders stonden garant voor de nakomelingen die we op zondag en maandag zagen. Harmen scoorde het hoogst met 17 nakomelingen, maar grote Pier, Beart. Norbert en Hinne deden goed mee met 7 of 8 nakomelingen. Een geweldige spreiding in het vaderbloed! Vier eerste-premie-hengstveulens en drie merrieveulens op een totaal van resp. 19 en 22 veulens toch een geweldig resultaat. Zeker als bij de hengstjes 58% een tweede premie krijgt en 32% bij de merrietjes. De weersomstandigheden? Warm, maar een lekker briesje, geen dazen en een hartelijke sfeer. Geen wanklank gehoord!


Op maandag begint de keuringsdag om 8.00 uur. In de catalogus zijn 41 driejarigen opgenomen van wie er 33 verschijnen. Een zware taak voor de jury. Uit de hele groep komen er drie met een eerste premie en acht met een tweede: 11 sterren, toch een landelijk gemiddeld resultaat. Wel loopt hier al de reserve kampioen en algeheel res. kampioen bij: Goedele van de Demro Stables, een paard waar we nog van zullen horen en zien!
Bij zowel hengst- als merrieveulens nog drie eerste premies, vervolgens 73% tweede premies bij de hengstjes en 62% bij de merrietjes. Een uitstekend resultaat, dat bewijst dat er zeer bewust wordt gefokt.
Een fokdag is pas een echte fokdag als er leuke fokdagrubrieken zijn. En die waren er: enters, twenters, stermerries, kroonmerries en ruinen. Een schitterend groepje enters met 2 eerste en 2 tweede premies. Wat een luxe bij het kopenter Mirthe fan e Lange Ekers! En dan de twenters: 4 gekeurd, drie eerste en een tweede premie. En ook hier, wat een koppaard, Jade, in type wat klassiek, maar wat een beweging, om van te watertanden!
’t Is lang geleden dat we zo’n mooi jeugdkampioenschap beleefden: de twee beste merrieveulens, twee super enters en twee geweldige twenters. De veulens moesten het afleggen tegen het geweld van de twenter Jade en het enter Mirthe, resp. jeugdkampioen en res. jeugdkampioen.
Rare dingen maak je ook mee. Zo zie je topamazone Ingeborg klooster naast haar sportpaard Anne Harmke lopen, die dan het voorlopig sterpredikaat verdient en alsnog een proef met doen. Ondertussen hoor je van veel kanten dat de fokvereniging moet bezuinigen en dat daarom de tribunes wel afgeschaft kunnen worden. Maar ondanks de hitte zaten ze wel de hele dag tjokvol. Die voorzien dus duidelijk in een behoefte.
Vervolgens nog prachtige rubrieken ster- en kroonmerries, paarden die zich al bewezen hebben en dat ook duidelijk lieten zien: wat een klasse! Bij de kronen gelukkig alleen maar eerste premies, zodat ze allemaal naar de CK kunnen. En ten slotte een dijk van een eerste-premie-ruin: Anton van de Breesendiek.

Een kampioenschap drie jaar en ouder om van te watertanden: maar liefst 11 paarden in de ring met allemaal een eerste premie, wat een luxe! Hoe het afliep weet u uit de uitslagen: ook hier zegevierde de leeftijd. De driejarige Goedele van de Demro Stables legde het af tegen de oudere Trudi Kroon van Wil Hendriks. Het Wilhelmus waardig.
En dan de shows! Natuurlijk doen de dekhengsten het altijd goed en zeker als je dan de super imposante grote Pier als eerste laat binnenkomen. Dat is ondanks de hitte rillingen over je hele lijf. Voor de organisatie is het altijd moeilijk om weer wat nieuws te brengen, want na 34 jaar fokvereniging heb je alles al wel zowat gezien. Maar een ganzenhoeder die met z’n hondjes zo op het publiek en de kinderen weet in te spelen, is super. En wat te denken van een “vrije-tijds-spel” met een Fries paard, niet moeders mooiste, maar wel de gehoorzaamste, zonder hoofdstel, dat klakkeloos alle bewegingen van haar baasje volgt. Met open mond van verbazing werd er gekeken. Ten slotte: ’t was warm, maar die omstandigheden zijn voor alle deelnemers altijd gelijk. Een prachtig terrein, een leuk strodorp, misschien kan de wc-wagen op maandag wat centraler op het terrein, maar een geweldig compliment aan het bestuur:  jullie hadden het weer fantastisch voor mekaar!!!
Ad de Jong