Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste Tinus Hooijmans Trofee naar Roosje van de Smalbemde!

Tijdens de jaarvergadering afgelopen zaterdag 28 januari 2017 is voor de eerste keer de Tinus Hooijmans Trofee uitgereikt. Erwin Spliethof legt namens het juryteam wat de trofee precies inhoudt en hoe de jury gekomen is tot deze prachtige winnaar. 

De Tinus Hooijmans Trofee. Een prachtige prijs en een fantastisch initiatief van de fam. Hooijmans om de herinnering aan Tinus levend te houden. Hij was één van de vooraanstaande fokkers van Zuid-Nederland en daardoor mede bepalend voor het gezicht van onze fokvereniging. De prijs betreft een wisseltrofee die voor een periode van 5 jaar zal worden uitgereikt aan het paard dat in het voorbije kalenderjaar het opvallendst heeft gepresteerd. Er is een commissie in het leven geroepen die de voordrachten beoordeeld en uiteindelijk de winnaar kiest. Deze zogenoemde ‘vakjury’ bestaat uit oud-inspecteur Jan Hendriks, Nicole Adriaansen en Erwin Spliethof, vanuit het bestuur ondersteund door Sjouk Hoitsma.

Om te beginnen hebben we als commissie gemeend om aan de prijs een paar randvoorwaarden te verbinden; een paar basiscriteria die we bij de beoordeling van kandidaten hanteren, zodat het aanzien/gewicht van de Trofee wordt gewaarborgd. De criteria zijn opgesteld vanuit het gedachtegoed van Tinus Hooijmans.

Ten eerste wordt de Trofee uitgereikt aaneen LEVEND paard, dat in het betreffende kalenderjaar (in dit geval 2016)opvallend heeft gepresteerd. De prestatie in het afgelopen jaar moet aanleiding zijn voor de voordracht. Hiermee willen we voorkomen dat paarden worden aangemeld die al heel lang zijn overleden. We willen juist naar de toekomst kijken en daarvoor zoeken we paarden die op dit moment duidelijk boven het maaiveld uitsteken. In het uitzonderlijke geval kan het voorkomen dat een paard komt te overlijden in de periode tussen voordracht en verkiezing. In een dergelijk geval kan een paard alsnog meedingen naar de Trofee.

Een zelf gefokt paard heeft de voorkeur

      Prestaties kunnen behaald zijn op het gebied van fokkerij, keuringen, sport etc. Sport / gebruik wordt steeds belangrijker.Indien er tussen 2 nominaties gekozen moet worden, zal fokkerij echter de doorslag geven. Tinus Hooijmans heeft uiteindelijk door zijn indrukwekkende fokkerij het meeste invloed uitgeoefend.

Duurzaamheid is een belangrijk criteria voor ons als commissie. Zeker gezien de toekomst is hier binnen de Friezenfokkerij nog terrein te winnen. Tijdens de 25
e fokdag reed Tinus zijn stammoeder Ilkje op 30-jarige leeftijd nog voor de koets bij de opening van het middagprogramma! Daar was hij vele jaren later nog bijzonder trots op.

Gebruik van jonge hengsten. Tinus was zelf een enthousiast gebruiker van jonge hengsten. Dit neemt de commissie mee bij de beoordeling van de kandidaten; hetzij de afstamming van het paard zelf, hetzij de aanwezige nafok.

      Mocht een kandidaat uit de directe stam van Tinus Hooijmans komen, dan is dat een extra pluspunt.

Deze randvoorwaarden vormen het vertrekpunt van waaruit wede kandidaten, ook de komende jaren, zullen beoordelen. Dit om te waarborgen dat de Trofee ook echt de Tinus Hooijmans Trofee blijft!

Daarnaast hebben we als commissie een scorelijst opgesteld van alle mogelijke prestatieonderdelen. Het is een onuitputtelijke lijst met alle denkbare prestaties die een paard kan behalen. Denk hierbij aan Fokdagkampioenschap, Modelverklaring, Preferentschap, Prestatiepredikaat, Sportpredikaat, Friesian Talent Cup en Pavo Bokaal etc. etc.

We kijken als commissie verder dan alleen de voorgedragen paarden. Het kan nl. zijn dat een potentiele nominatie niet is aangemeld. Wewillen uiteraard niemand missen en alle talentvolle paarden een kans geven om mee te dingen. Daarom ook alvast een oproep voor volgend jaar: meld u aub zoveel mogelijk (uw) paarden aan. Wij kunnen helaas niet van alle prestaties op de hoogte zijn en ’t zou zonde zijn als er een kanshebber over het hoofd gezien wordt.

Aanmeldingen 2016:

Voor ons kwam er al snel een top 5 bovendrijven, van paarden die aan elkaar gewaagd zijn. Deze ‘short-list’ is in de week voorafgaand aan de Jaarvergadering gepubliceerd op de website en facebookpagina van onze fokvereniging. De genomineerden worden, in willekeurige volgorde, hieronder kort toegelicht:

Lobke fan ‘e Swarte Proenker:

De Kroonmerrie van Peteren Denise de Meulmeester. Succesvol in Oosterland en op de CK, waar ze in de kampioenskeuring liep. Ook onder het zadel zeer actief: o.a. Wintercompetitie van de FV, Zeeuws kampioenschap en Pavo Fryso Bokaal. Tevens WK jonge dressuurpaarden en NK Kootwijk.

Minke van het End:

Eigenaar Fam. Colijn. Deze Wikke-merrie behaalde in Hilvarenbeek een 1e premie en werd op de CK def. Kroon op 12-jr leeftijd! Liep een hoge ABFP met beide disciplines 81 punten!Momenteel drachtig van haar 10e veulen. Voorbeeld van vruchtbaarheid en duurzaamheid!

Merle van de Waelhoeve:

Fokker/eigenaar Margreet Hendriks. Heeft fantastisch gepresteerd in tuig. Won eerst op de fokdag in handen van haar eigenaresse en later op de CK met Marcel van Bruggen op overtuigende wijze de Pavo Fryso Bokaal. Daarna werd ze ster verklaard en in november slaagde ze in Oirschot voor de IBOP.

Roosje van de Smalbemde:

Eigenaar Gonnie Schulte. Werd in 2016 Prestatiemoeder. Lijkt er op dat haar 5e nakomeling binnenkort het Sportpredikaat gaat halen. Zelf ster en ook Preferent, door o.a een Model- en Kroondochter. Opmerkelijk dat ze 28 jaar oud is en nog steeds in goede gezondheid verkeerd. Duurzaamheid ten top.

Rjitske ZjitskeP.:

De jongste van het stel is van fokker/ eigenaar fam. Peeters. Ze behaalde een 1e premie inHilvarenbeek, werd op de CK voorl. Kroon én stond bovenaan in haar rubriek.Mooie jonge merrie, 2e generatie eigen fok. Nu eerst een goede test afleggen enwie weet straks richting Model.

De winnaar van de Tinus Hooijmans Trofee 2016 is: Roosjevan de Smalbemde. 

Juryrapport:

“Roosje van de Smalbemde (Falke x Jochem), geboren in 1989, is Ster+Pref.+Prest.

Ze kreeg 13 levende veulens in 17 dekjaren. Daaronder een Sterruin, eenModelmerrie, een Sterhengst met VB-dekvergunning in Australië, een stermerrie en een Kroonmerrie. Het Prestatiepred. werd behaald door 2x Sport, Modelmerrie IBOP 79, stermerrie IBOP 81.5 punten. Haar 5e Sportnakomeling is onderweg: een Tsjerk-zoon loopt inmiddels Z1, dus nog een paar winstpunten te gaan.

Mooie nafok, die zowel op de keuringen als in het gebruik heeftgepresteerd. Maar doorslaggevend voor de commissie was de duurzaamheid.Belangrijk thema binnen de friezenfokkerij en daar is nog winst te behalen. Roosjeis 28 jaar oud én in goede gezondheid en dat komt niet zo heel vaak voor. Leukebijkomstigheid is dat Roosje een jonge Falke is, de eerste goedgekeurde hengst diedoor Tinus Hooijmans werd gefokt.”

 

Samenvattend vonden wij als commissie dit een mooie winnaar,waarbij aangegeven dat de verschillen binnen de top 5 erg klein waren! Wij achten het dan ook aannemelijk dat we de andere genomineerden wellicht in de toekomst weer terugzien, als ze hun prachtige CV’s nog verder hebben opgepoetst.

Wij danken fam. Hooijmans voor het beschikbaar stellen van de Trofee. Felicitaties aan eigenaren Gonnie en William Schulte en wij kijken alweer uit naar de aanmeldingen voor volgend jaar!


De Tinus Hooijmans Trophee


Roosje van de Smalbemde (fotograaf: Nadeen Davis)