Terug naar nieuwsoverzicht

16 februari informatiemiddagVerslag door Ad de Jong

Zaterdag 16 februari had de fokvereniging een volle instructie/informatiemiddag voor de leden in petto. Een veertigtal leden en zelfs enkele niet-leden(op de hoogte gebracht door de sociale media) waren erop af gekomen.


Na het openingswoordje van voorzitter Jan Hein Stadhouders en de koffie in de foyer werd de groep in tweeën gesplitst. Een groep ging naar dierenarts Ad van Beek die een lezing hield over paardentandheelkunde, de andere groep ging naar de spontane Judith van Aarle, de paardenfysiotherapeute.


Ad van Beek van het veterinair paardensportcentrum In den Buyten gaf een zeer uitvoerige PowerPoint-presentatie van alles wat er op het gebied van de paardentanden te weten valt, van anatomie tot ontwikkeling van het gebit in leeftijd en allerlei onderzoek naar gebitsklachten bij het paard. Indrukwekkend waren de tanden en kiezen en alle afwijkingen die hij op tafel uitgestald had. Een passend bit in de mond kan door de vereniging van bit-fitters uitkomst bieden, aldus Ad. Folders hierover werden gratis uitgedeeld. Zijn gespreksstof was helaas te omvangrijk om binnen de gestelde tijd volledig behandeld te worden.

Een enthousiaste Judith van Aarle gaf tegelijkertijd aan een andere groep praktisch uitleg over haar therapeutische manier van omgaan met het paard. De mooie en zeer brave ruin van Jan Willem van Zon stond model, terwijl Judith met een krijtje het hele skelet van 7 halswervels, borstwervels met ribben en lendenwervels, schouderblad en alle andere botten op de ruin tekende. Ze vertelde daarbij over de aanhechting van de spieren en hoe je op een eenvoudige manier met je handen kunt voelen of de linker- en rechterkant van het paard gelijk zijn of niet. Door simpele handgebaren liet ze de superruin alle gewenste handelingen keurig uitvoeren. Ook haar tips om met vingers en nagels het paard te bevoelen waren erg leerzaam. Ondanks haar jeugdige uitstraling stond ze op een geweldige manier haar mannetje, zeker bij de mannengroep die haar niet konden uitdagen. Chapeau!

Aan het eind van de middag was het de beurt aan Wout Winkelhuyzen, oud-inspecteur van de bereden politie om een training schrikreactie te geven. Maar liefst acht amazones van de showgroep Phaidra kwamen in de grote binnenbak waar een zestal schriksituaties waren opgesteld. De groep mocht eerst de bak verkennen, daarna maakte de groep steeds een aantal voltes rond de hindernis en ten slotte moesten ze erover of erdoor. Een schitterend schouwspel werd gepresenteerd. Eerst door de vlaggen die steeds dichter bij elkaar kwamen, later met vlaggen en paraplu’s in de hand van de amazones, dan over de dekzeilen die op de bodem waren uitgestald. Vervolgens over een verhoogde hindernis, een poortje met hangende linten, een nauwe doorgang met vlaggetjes en ballonnen die zonder blikken of blozen door de paarden vertrapt werden, een buitenterras met tafel stoelen en parasols waar de paarden dwars doorheen moesten en ten slotte een potje overgooibal tussen de amazones. Aan het eind mochten ze individueel alle hindernissen nemen in hun eigen volgorde. Diep respect voor deze vrouwen en meiden die zichtbaar genoten van dit hachelijke avontuur met hun paarden. Wat hebben beiden er veel van geleerd. Deze hele presentatie was nog mooier en spannender dan het mooiste shownummer. Als u er niet bij was, heeft u veel gemist.

Hulde aan de organisatoren(d.i. het bestuur), de presentatoren/presentatrice en de Friese paarden met hun begeleiders die de deelnemers een onvergetelijke middag hebben bezorgd.